Какво не се знае за тях

Лозята се нуждаят от калий, фосфор, магнезий, цинк. Комплексът помага за повишаване и на имунитета на растението. Органичните торове също помагат да се ускори узряването на плодовете.

Ако в почвата има достатъчно минерали и органични вещества, лозата ще издържи и по-силни студове през зимата, ще може да цъфти и да дава плодове на следващата година.

Подхранването на корените е необходимо – то включва подаване на хранителни вещества в почвата. Листното торене може да се прави няколко пъти през годината, включително и дни преди прибиране на реколтата.

Минералните торове могат да се разтварят във вода и след това да поливате с готовата смес, възможно най-близо до главината. Опитните градинари предлагат да се направи преди това продълбочаване в радиус от 30-40 сантиметра около главината и там да се излее разтворът. Смята се, че този метод дава на корените най-лесен достъп до хранителни вещества.

Къде се бърка най-често

Начинаещите лозари често правят грешки, когато торят лозята си. Най-често срещаните са:

0 Подхранват се по-често младите и се подминават възрастните лози

0 Използват се само комплексни торове

0 Често се внася повишено количество хранителни вещества.

0 Забравя се, че лозите на възраст 1-2 години не се нуждаят от допълнително хранене през есента, защото те още не дават плод или дават в минимално количество. Растенията в това време още имат достатъчно почвени минерални вещества и нямат време да ги изчерпят. Докато активните зрели лози бързо поемат хранителните вещества от почвата и ги консумират.

0 Пропуска се, че освен комплексните торове, които съдържат стандартен набор от минералите азот, фосфор, калий, гроздето, за да узрее, се нуждае и от магнезий, цинк, бор, сяра, калций, които често ги няма в много от конвенционалните комплексни торове.

0 Греши се и с подаване на излишен тор – това може да доведе до изгаряния по корените и намаляване на имунитета.

0 Честа грешка е торовете да се подават много плитко – тогава лозите ще развият предимно горните повърхностни корени, които са най-уязвими на студа, а силните по-дълбоки корени ще бъдат лишени от минерали.

Важни препоръки

0 За по-ефективно торене се изкопават дупки с диаметър 35-45 см и дълбочина 20-35 см около главината при тригодишна лоза, и 35-50 см при по-стара. Минералните торове се полагат, зариват се и се трамбова.

Има и стари полезни рецепти за торене

С пепел например. Ако торите редовно с други торове и сте го направили през пролетта, те вероятно все още не са изчерпани, така че времето за „тежката артилерия“ с минерални торове може да се поотложи. Тогава можете да подхраните и с обикновена пепел – по време на обработка.

Голям плюс на пепелта е, че значително намалява киселинността на почвата, така че е добре това да се прилага при кисели почви. Освен това така ще се игнорират и някои от вредните насекоми.

Дървесната пепел е богата на фосфор, калций и магнезий във форма, леснодостъпна за растенията. Субстратът е алкален. Също така в пепелта няма хлор, който лозата не харесва.

Пепелта освен това подобрява състава на почвата, като създава здравословна микрофлора. Ефектът от това подхранване обикновено продължава 3-4 години.

Пепелта се внася във формата на воден разтвор – 300 грама на 10 литра вода под една лозница. Растението е по-добре да се подхранва във влажно време.

Внимание! Пепелта не трябва да се комбинира с оборски тор, извержения, амониев сулфат. Не се препоръчва да се приготвят смеси от пепел и суперфосфат, защото фосфорът от такава смес се абсорбира слабо от растението.

Да знаете, че пепелта е най-правилно да се съхранява в сухи, добре проветриви помещения, защото продуктът бързо абсорбира влагата и става неподходящ за градинарски работи. Препоръчва се почвата да се тори с органични вещества в началото на есента. Тогава се прекопава, някои стопани торят с оборски тор или течен птичи тор. Но пепелта трябва да се внася 2-3 седмици след органичните вещества.

Особености при органичното торене.

За 1 кв. м почвен терен не трябва да се внасят повече от 2 кг органичен тор в суха или течна форма; при птичия тор дозата е доста по-ниска.

Да се използват само добре угнили органични съставки, защото пресните увреждат растенията. Екскрементите се прилагат само в разтворена форма, за да се избегнат изгаряния на корените.

Птичият тор винаги да е добре разтворен. Съставът се приготвя лесно – екстрементите се разреждат с обикновена вода в съотношение 1: 4. Разтворът се оставя навън на топло място, чак след две седмици може да се използва, след като отново се разреди с вода в съотношение 1 към 10. Половин литър от сместа е достатъчен за една лоза.

А как да мулчираме

Най-лесният начин за подсилване на лозите след плододаването е мулчиране на почвата около растенията. Не е трудно, отнема минимум време, а ползите са огромни.

Добре изгнил компост, окосена трева или смърчови клони са много полезни. Мулчирането е прост и безопасен метод, защото бавно подхранва корените и същевременно ги предпазва от слани наесен и пролет. Като мулч може да се използват и слънчогледови стъбла ръжена и пшеничена слама, торф.

 

Листното подхранване е много полезно
Листното подхранване е много полезно
Гроздето се нуждае и от микроелементи, за да узрее
Гроздето се нуждае и от микроелементи, за да узрее
Пепелта е много полезна за лози и асми
Пепелта е много полезна за лози и асми
Мулчът не е за пренебрегване
Мулчът не е за пренебрегване