Според технически индикатори най-лошото от мечия цикъл може би вече е зад гърба ни

Цикълът на разпродажби при биткойна може би вече отива към приключване, показват някои технически индикатори, обобщени от Bloomberg.

Измерването на инерцията и данни за опции сигнализират за отслабващ натиск за продажби и евентуално достигане на диапазон на търговия от 20-25 хил. долара – въпреки че в сила отново остават обичайните предупреждения за променливата природа на криптовалутите.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри от цената си около 70% от рекорда през ноември, като в понеделник се задържа на цена от 21 хил. долара. По-рано през месеца стойността спадна до около 18 хил. долара, като сега анализаторите са фокусирани върху прага от 20 хил. долара.

Затягането на паричната политика, отслабването на спекулативния плам и проблемите около някои криптопроекти разпалиха още разпродажбите на 2022 г. Но настроенията на международните пазари стават сякаш не чак толкова мрачни на фона на надеждите, че ценовият натиск, повишаващ лихвите, може би намалява.

Уроците от последните понижения на цената на биткойна предполагат, че той се намира в пика на своето мечо дъно, отбелязват от Glassnode. Този „мечи пазар е твърдо в историческите рамки и магнитуд“, посочва в бележка фирмата за блокчейн анализи.

Капитулация

 

 

Силно следен технически индикатор на DeMark, известен като TD Sequential, предполага, че по-голямата част от биткойн разпродажбите вече са зад гърба ни. Данните се основават на метод на изчисляване, прилаган към модели на графики в опит да се оцени кога пазарният цикъл ще се изчерпа. Биткойнът вече е достигнал равнище, което според привържениците на метриката предвещава обрат на тенденцията.

Необичайна разпродажба

 

 

Друг популярен метод е т. нар. канал за линеарна регресия. Тази техника търси статистически необичайни отклонения от линия, която най-добре описва поредица от биткойн цени. Според анализа от графиката цената на биткойна пада до три стандартни отклонения под установена средна стойност, започвайки от дъната през декември 2018 г. – това е статистически относително рядко и някои анализатори биха казали, че разпродажбите са стигнали най-ниската си точка.

Относителна сила

 

 

Индикатор на инерцията, известен като индекс на относителната сила, показва, че разпродажбите на биткойна трябва да спрат. Индексът на седмична база се намира на територията на прекомерните продажби под равнище от 30 пункта и гравитира около най-ниските си равнища, регистрирани някога в данните, събирани от Bloomberg от началото на 2010 г. Последният път, когато индексът бе на територията на свръхпродажбите през 2018 г., монетата поде силен възход.

Намеци от опциите

 

 

Опциите дават сигнали за следващия диапазон на търговия на биткойна. Значителен брой свободни договори, изтичащи в края на септември, са около равнищата от 25 хил. долара и 20 хил. долара, показват данни от криптоплатформата Deribit. Има приблизително 9 хил. останали договора на всяко едно от тези равнища. Този относително завишен т. нар. отворен интерес на нива от 25 хил. долара и 20 хил. долара говори, че трейдърите виждат първата сума като таван, а втората като под.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/