Спукването на технологичните балони може да засегне не само стартиращите компании, пише Брук Мастърс за Financial Times

Преди 20 години огромен счетоводен скандал удари водеща компания на растежа в САЩ, доведе я до фалит и предизвика по-строги закони за счетоводството и ценните книжа, които все още оформят Америка днес, пише Брук Мастърс за Financial Times.

Не, не Enron. Тексаската енергийна група, която се срина шест месеца по-рано, се превърна в нарицателно за корпоративни измами, дори вдъхнови мюзикъл. Но базираната в щата Мисисипи телекомуникационна компания WorldCom, която призна през юни 2002 г., че е отчела милиарди долари надути печалби, бе тази, която най-накрая стимулира приемането на закона за корпоративната отчетност Сарбейнс-Оксли.

Урокът за днешните инвеститори обаче е нещо повече от измамата на WorldCom. Любимка на Уолстрийт, компанията се издигна през 90-те години на миналия век, поглъщайки съперници и казвайки на инвеститорите, че възходът на интернет ще доведе до огромно увеличение в търсенето на мрежи. Но фирмата удари греда по време на спукването на дотком балона през 2000-те, когато действителният трафик на данни не успя да бъде в крак с инвестициите.

Тъй като САЩ в момента се насочват към друг технологичен мечи пазар, фалитът на WorldCom за 104 млрд. долара (все още третият по големина в историята на САЩ) носи важни предупреждения.

През май 2002 г. усилията за затягане на американските закони за ценните книжа, за да се предотврати нов Enron, бяха напълно забуксували, след като в Конгреса се караха колко колко твърд да бъде подходът. По-малко строг законопроект, налаган от републиканеца в Камарата на представителите Майкъл Оксли, вземаше надмощие, когато се появи новината за още по-голяма измама. WorldCom бе отнесла милиарди долари оперативни разходи като капиталови такива, за да увеличи отчитаната печалба.

Маневрата прикри забавянето на растежа на WorldCom в момент, когато конкуренти като AT&T уволняваха работници. Народният главен изпълнителен директор Бърни Ебърс в крайна сметка беше осъден на 25 години затвор.

Скандалът даде предимство на сенатор Пол Сарбейнс и реформистите. Те наложиха създаването на одитен регулатор и изискаха от компаниите да докажат, че имат адекватен вътрешен финансов контрол.

Според критиците законът Сарбейнс-Оксли е възпрепятствал листването на борсата на бързоразвиващите се фирми, което е довело до спад в групата на листнатите американски компании.

Феновете на закона контрират, че американските корпорации до голяма степен са избегнали масивни счетоводни скандали, откакто той бе приет, за разлика от Обединеното кралство и Германия. Но това постижение може да бъде тествано, ако настъпи нова рецесия.

Сега изглежда, че друг балон бързо изпуска въздух, след като технологичният борсов индекс Nasdaq изтри над 30% от стойността си от началото на годината. Стартъпите без ясна посока към печалбите понесоха най-големите удари досега. Но финансовите проблеми, които тласнаха WorldCom по пътя на измамите, са предупреждение за инвеститорите, че развиващите се компании не са единствените, изложени на риск.

При краха през 2001 г. компании като Cisco и Sun Microsystems, които снабдяваха стартъпите със сървъри, рутери и софтуер, бяха ударени заедно със своите клиенти. Но телекомите като WorldCom също пострадаха, защото изграждаха инфраструктура за потребителите и в отговор на търсене на данни, което не успя да се материализира.

Този път доставчиците на предната линия вероятно ще включват такива на облачни изчисления и софтуер като услуга, както и компании за онлайн реклама и платформи, на които стартиращите фирми плащат, за да им помогнат да намерят нови клиенти. Най-големите са диверсифицираните компании, но това не попречи на акциите на Google да поевтинеят с 25% тази година, а Facebook се срина с два пъти повече.

Инвеститорите, които търсят прилики с WorldCom, може да следят за компании, които са се похвалили с бърз растеж на приходите и подход „ако го изградите, клиентите ще дойдат“. Тези, които инвестират в инфраструктура, свързана с блокчейн, идват на ум, след като цените на биткойн и други криптовалути падат.

Amazon беше засегната от забавянето растежа на електронната търговия. Компанията призна през април, че агресивните инвестиции в складове и инфраструктура са я оставили с излишен капацитет. Едва ли ще е единствената.

Уязвимите компании включват и тези, които залагат усилено на метавселената и Web 3.0, било то директно, или като източник на търсене за техните технологии. Ръководителите на телекомите от 90-те години не сгрешиха относно дългосрочното бъдеще на интернет. Те просто не успяха да осъзнаят колко дълго примитивната технология, базирана на телефонни линии, ще задържи своята привлекателност. Повечето компании пострадаха жестоко, а WorldCom фалшифицира счетоводните си отчети.

Ако следващата голяма онлайн еволюция отнема толкова време, за да се материализира, етично предизвиканите ръководители може да се изкушат да последват примера на Ебърс. WorldCom е печален урок как това превръща остър краткосрочен натиск върху печалба в пълна корпоративна катастрофа. Остава надеждата, че законът Сарбейнс-Оксли насочва днешните компании по по-прав път.

 

Източник: https://www.investor.bg/