Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, „В развитие“

Навлизането на институционалните инвеститори промени тенденциите на криптопазарите и засилващата се корелация с пазарите на акции само е усилила срива на криптовалутите. При сегашната висока инфлация и стремеж за избягване на рискове, големите инвеститори започнаха да изтеглят средствата си от все още рисковия крипто сегмент. Ако има още волатилност, тя ще изкара останалите ритейл инвеститорите от пазара, и цената ще се стабилизира след това. Това коментира Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, в ефира на предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„В момента, когато Федералният резерв вдига лихвите и затяга политиките, виждаме че високорисковите активи страдат най-много, но са донесли и най-много печалба.“

Криптопазарът е в ранен етап на развитие и много по-малък от фондовите пазари, така че такава волатилност на цените и спекулации са съвсем нормални, смята Пенчев. Подтикнати от страх за парите си и непознаване на пазарите, ритейл инвеститорите продават в момента. Само за последните две три години биткойн е стигнал от 3 хил. до 60 хил. долара, и е нормално да има известно охлаждане при такъв ръст, каза Пенчев, и добави че очаква ситуацията да се успокои скоро при навлизане в диапазон.

„Има вероятност [цената] да падне още по-надолу, но трябва да имаме предвид, че биткойн в момента е под производствената си цена – струва повече да произведеш един биткойн, отколкото да си ги купиш, което е прецедент. Другият прецедент е, че за пръв път виждаме биткойн да пробие стария си рекорд – има вероятност да падне малко надолу. Може съвсем спокойно да наблюдаваме рейндж между 20 хил. и 40 хил. долара през следващите години.“

Не може да се очаква да има намаляване на производството, тъй като системата се саморегулира чрез по-трудни за решаване алгоритми при наличието на повече участници в копаенето, каза Пенчев.

Има сериозен фундамент зад основните криптовалути като биткойн и етериум и пазарът има бъдеще, каза Пенчев. По-голямата корекция при етериум от началото на годината (70%) в сравнение с биткойн (55%) може да се дължи и на по-големия ръст през този период и на по-малката капитализация.

Какви са разликите и приликите с разпродажбата през 2018 г. и какво друго се случва в криптосферата може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

 

Категория: 
Ключови думи: