Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига 15.6% на годишна база през май 2022-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината. За сравнение годишната инфлация през април достигна – 14.4%, през март – 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на сто.

Това е най-високото ниво от май 1998 година, когато равнището е достигало 18.8%. Това означава, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.

БНБ очаква инфлацията да продължи да расте, а спирането на руски газ да създаде сериозни рискове

Изследване на Централната ни банка показва, че спирането на доставките на газ от Русия крие сериозни рискове за икономиката ни.

 

Ако сравним индекса на потребителските цени със същия месец на последната предкризисна година ще видим още по-големи проценти.

Оказва се, че за три години поскъпването на живота възлиза на цели 20 на сто.

Според националната статистика хранителнитe продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали за месец средно с 1.8 процента. Ако се вгледаме по-детайлно ще забележим, че основните храни са поскъпнали най-значително. Такава стока, например е хлябът, който през май се е продавал с 9.4% по-скъпо спрямо април. Картофите пък са поскъпнали с цели 14 процента. Същевременно най-голямо поевтиняване се забелязва при т.нар. сезонни плодове и зеленчуци, като домати и краставици, зеле, чушки и листни зеленчуци, съответно – с 9.7%, 25.5%, 21.6%, 18.8% и 7.4 процента.

Само за месец транспортът е поскъпнал средно с 3.2 на сто.

При автобусния транспорт увеличението е с 2.1%, при такситата – с 2.0%, а при пътническия въздушен транспорт – с 5.8 на сто.

Увеличението при горивата е следното:

  • дизелово гориво – с 5.1%,
  • автомобилен бензин А95Н – с 4.7%,
  • автомобилен бензин А100Н – с 4.4%,
  • газ пропан-бутан за ЛТС – с 0.3%,
  • метан за ЛТС – с 11.2%.

Каква е ситуацията в съседните на нашата страни?

Годишната инфлация в Гърция скочи до най-високото си ниво от 29 години през май. Нарастването е с 11,3% и то най-вече заради нарастващите разходи за енергия, жилища, транспорт и храни.

Темпът на инфлация в Турция на годишна база се повишава със заплашителни темпове. Този път увеличението е 73,5% през май на годишна база. Това е 24-годишен връх, показват официалните данни.

Инфлацията в Гърция скочи до близо 30-годишен връх

Цените на природния газ се повишиха с над 170%

 

Годишният темп на инфлация в Румъния се повиши до 14,5% през май. Цените на храните северната ни съседка нарастват в съответствие със средното за страната – с 14.3% на годишна база, а цените на нехранителните стоки (включително природен газ, електроенергия и горива) се покачват по-бързо със 17.2 на сто.

Годишният процент на инфлация в Сърбия се покачи до 10.4% през май 2022 г. от 9.6% през предходния месец и надмина пазарните очаквания за 9.9%. Това е най-високото ниво на инфлация за страната от април 2013 г.

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Войната доведе до скок на цените на газа

 

Средната годишна инфлация на потребителските цени в Северна Македония се ускори до 11,9% през май от 10,5% през април. През май Централната банка на страната повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. до 8,8% от очакваните по-рано 2,4%, отразявайки нарастващите световни цени на първичните продукти и смущенията в глобалните вериги за доставки.

 

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: