Може ли и докъде ще продължи спадът на фондовите пазари в САЩ и останалите части на света? Това е въпросът, който повечето инвеститори си задават в момента… И докато експертите продължават да спорят дали сме видели дъното, или не и докъде ще се простре мечия пазар, в който американските акции вече се намират, това по-скоро изглежда като грешната гледна точка!

Умовете на инвеститорите са затормозени с това да мислят може ли S&P 500 да падне с примерно още 10%, след като вече загуби 20% от началото на годината и официално, през тази седмица, навлезе в територията на „мечи пазар“. А анализаторите губят време и ресурси да търсят отговора на този въпрос на база на мнението си ще доведе ли повишаването на лихвите на Фед до нова рецесия и как се е представял пазара в исторически моменти на рецесия…

Та може ли да падне S&P 500 с още 10%? Напълно е възможно… Означава ли това, че моментът не е добър за покупката на определени активи? Най-вероятно – не! Особено с пълна сила важи това за правилните активи!

Някой би сравнил опитите да се купуват акции по време на падащ пазар, с това да се опитвате да хванете „падащ нож“. Но всъщност това не е така, особено за тези, които смятат, че могат правилно да подберат най-добрите акции, които се отличават с най-ниско съотношение доходност-рискс и имат потенциала да бият пазара в бъдеще!

Защото при голям спад, както видяхме понижението от 20% през тази година, ставаме свидетели на масово и сериозно поевтиняване в тандем на всички активи. Но когато биковете и мечките започнат да се борят отново – което най-вероятно ще се случи между тези, които не очакват рецесия догодина в САЩ, или поне не особено голяма рецесия и тези които очакват криза подобна на тази от 2008-ма година (и най-вероятно при спад на S&P 500 от още 5-7%, което да отведе индекса до средното му понижение за мечи пазар и при лека рецесия), то активите най-вероятно ще спрат да се търгуват в толкова ясен тандем.

Следващите няколко дни могат да се окажат идеални за бъдещите инвеститори

Защото на пазарите се търгуват очаквания

 

Или казано по друг начин, инвеститорите имат право на избор сред активи, които може да са поевтинели твърде много и твърде бързо. Активи, които на фона на спада на пазара от 20%, от върха си, са загубили да кажем повече от 60% от стойността си. Трябва ли тези активи да продължат да поевтиняват, дори и пазарът да продължи със загубите си? Не е задължително… Можете ли да откривате подобни активи (имате ли знанията, уменията, времето и желанието да го направите)? Това вече е големият въпрос, който трябва да си зададете, вместо да се опитвате да отгатнете колко още и докъде ще падат индексите!

В обобщение – гледайте под повърхността на пазара, където може да има много „скрити диаманти“. Следвайте правилото на Бъфет – „бъдете алчни, когато другите ги е страх“, както и съвета на Стенли Дръкенмилър – „бъдете прасета“!

Историята сочи, че някои от най-големите печалби в историята на финансовите пазари са правени от противоположни залози. И дори и да не целите да сте следващия, който ще направи и спечели „залог за един милиард долара“, нищо не пречи да се пробвате да откриете „асиметрични активи“, или такива с ограничен потенциал за понижение и неограничен потенциал за печалби.

Разбира се, тук трябва да се направят няколко сериозни предупреждения. Първо – не залагайте всичко на „един кон“ и пари, които не можете да си позволите да загубите и второ – следвайте стратегията на „доларово осредняване“ или периодично добавяне на нови инвестиции, за да намалите възможността да уцелите най-лошия възможен момент за инвестиране, както и да натрупате непреодолими по размер загуби.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари

 

Източник: https://money.bg/