Димитър Събев, финансист и журналист, в „Светът е бизнес”

България е в отлично положение спрямо дълга си. Имаме показател публичен дълг спрямо БВП, който е в порядъка на 25%. Това е най-добрият показател за Европейския съюз, ако изключим Люксембург и Естония. Това каза Димитър Събев, финансист и журналист, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Политиката, която беше в последните шест месеца, беше напипала правилния пулс на българската икономика. Ако тя се запази, смятам, че ние ще се плъзнем върху кризата и ще излезем по-силни”, подчерта събеседникът.

Що се отнася до намерението на правителството да тегли дълг идната седмица Събев посочи, че ако сега се изтегли дълг, той ще бъде изтеглен при чувствително по-добри условия.

„Политическата несигурност ще донесе по-висока лихва. Българите сами си правим проблемите”.

По отношение на инфлацията гостът посочи, че е изключително опасно да бъде изпуснат духа на инфлацията от бутилката, но централните банки си имат инструменти.

„Още повече, че ние работим в условията на валутен борд и така или иначе не печатаме пари”.

Макроикономиката е доказала, че има положителна връзка между малко по-ускорена инфлация и заетост. При цялата тежка ситуация, свързана с Covid и Украйна, ние регистрираме ръст на промишленото производство и рекордно ниска безработица.

Войната в Украйна се отрази положително на някои сектори от българската икономика – зърно, метали. От друга страна регионът ни вече силно се дестабилизира и вече може да не чакаме с голяма надежда инвестициите, свързани с технологии и чуждестранни инвеститори, които да ни помогнат да вдигнем общото ниво на технологиите, смята гостът.

По думите на събеседника инфлационният натиск върви към своя край и кривата ще се пречупи в края на летните месеци.

Нивото на политическия риск към днешна дата в България е много високо и е повод за тревога. Хора, които очевидно са изявени като фактори на корупция, се връщат отново и отново да управляват тази страна.

„Всички икономически предпоставки за стабилизиране на България са налице, но точно в този момент, когато нещата имат шанс да се подобрят, ние сами си клатим стола”.

Задава ли се „огромен” бюджетен дефицит и дали са ефективни решенията на централните банки може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: