В отговор на растящата инфлация и под „сянката“ на рецесията, надвиснала над Съединените щати, Федералният резерв (Фед) обяви увеличение на лихвените проценти с 0,75 процентни пункта в сряда. Това е най-голямото повишение от 1994 г. насам.

Очакванията на анализаторите бяха Фед да обяви по-малко увеличение. На пресконференция председателят на Фед Джером Пауъл обаче заяви, че Централната банка е решила, че е необходимо по-голямо увеличение след последните икономически новини, включително съобщението от миналата седмица, че инфлацията се е повишила до 40-годишен връх.

Инфлацията в България достигна 24-годишен връх

През месец май е измерено най-високото ниво от 1998 година

 

Той даде ясно да се разбере и това, че на следващото заседание през юли трябва да се очаква отново подобно покачване на лихвите, освен ако увеличението на цените не бъде смекчено.

Решението ще се отрази на еталонната лихва по федералните фондове на Фед, като тя ще се повиши до между 1,5% и 1,75%, в резултат  от това лихвите ще се вдигнат до поне 3% тази година. Този ход ще увеличи и натиска върху централните банкери по целия свят.

Паричният орган на Хонконг автоматично следва Фед, така че той повиши основната си лихва с 0,75% до 2% още е в четвъртък сутринта, докато Централната банка на Англия вероятно ще повиши основния си лихвен процент на петата си поредна среща в четвъртък, като анализаторите прогнозират 0,25 процента точки нарастване – до 1,25%.

Пауъл призна, че опитът на Фед да охлади разходите вероятно ще доведе до загуба на работни места. Федералният резерв очаква безработицата в САЩ да нарасне до 4,1% от сегашните 3,6%.

Уолстрийт навлезе в „мечи пазар“. Какво означава това за инвеститорите?

„Мечите“ пазари често водят до рецесия

 

„Ние никога не се стремим да оставим хората без работа“, каза Пауъл, цитиран от „Гардиън“. Но добави, че: „Наистина не можем да имаме такъв пазар на труда, който искаме, без ценова стабилност.“

Първоначално Пауъл определи покачващите се цени като „преходни“, но в последствие промени мнението си и каза, че Фед възнамерява агресивно да увеличи лихвите, за да върне цените под контрол.

Вече има признаци, че потребителите намаляват пред лицето на нарастващата инфлация. Разходите на дребно в САЩ паднаха през май – за първи път тази година. Продажбите на жилища спаднаха за три последователни месеца, а доверието на потребителите достигна рекордно ниско ниво между май и юни.

Лихвите тръгват нагоре още през юли, очаква се и второ повишение

За последно ЕЦБ повиши лихвите си през 2011 г.

 

Миналата седмица Министерството на труда обяви, че потребителските цени са били с 8,6% по-високи през май, отколкото преди година. Увеличението беше широкообхватно, като цените на храните и горивата се повишиха заедно с цените на наемите, самолетните билети и колите.

 

 

Източник: https://money.bg/