Перспективата за агресивно затягане на паричната политика на Фед разтревожи инвеститорите по света

„Разпродавайте всичко освен долара“ изглежда е мотото на инвеститорите в началото на седмицата, докато преоценяват риска Федералният резерв да увеличи лихвите по-агресивно от очакваното заради продължаващото ускорение на инфлацията в САЩ, съобщава Bloomberg.

Трейдърите сега оценяват възможността за затягане от Фед със 175 базисни пункта до  септември. Ако това се случи, ще отбележи първия път от 1994 г. насам, в който централната банка предприема толкова сурови мерки.

Фючърсите върху S&P 500 отстъпват с 2,5%, при Nasdaq 100 понижението е в размер на 3,1% към обяд българско време. Индексът S&P 500 се доближава до меча територия, след като данните за потребителските разходи от петък задвижиха разпродажба за над един трилион долара.

Американските акции

Американските акции отново са на крачка от мечата територия. Графика: Bloomberg 

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа в САЩ достига 3,24% – най-високото ниво от октомври 2018 г. насам, а разпродажбата на ДКЦ в Европа също набира скорост.

Разпродажбите бяха задвижени от данните, които показаха, че ръстът на цените в най-голямата икономика в света изненадващо се ускорява до нов 40-годишен връх, а потребителската увереност отслабва до рекордно ниско ниво. Новините изтриха надеждите, че американската инфлация е достигнала връх и принуждават Фед да натисне рязко педала на затягането.

„Проблемът с рисковите активи е, че това е главоблъсканица. Имаме избор между два лоши избора“ – на по-висока инфлация или на по-слаб растеж, коментира Макс Кетнър от HSBC.

На фона на очакванията за по-високи лихви европейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от малко над 2% до най-ниското си ниво от началото на март. Доходността по 2-годишните германски държавни ценни книжа се повишава до над един процент за пръв път от над десетилетие.

Европейските акции

Европейските акции са под натиск след данните за инфлацията в САЩ. Графика: Bloomberg 

Европейските акции са обект на разпродажба през тази година заради опасенията, че действията на централните банки могат да доведат до свиване на икономиката, за да овладеят ръста на цените. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи до най-ниското си ниво от месец насам през миналата седмица, когато Европейската централна банка начерта път за по-агресивно затягане. Индексът се понижава с около 16% спрямо рекордното си ниво.

Междувременно стана ясно, че британската икономика се свива през април с най-рязък темп от над година насам. Индексът FTSE 100 се понижава с 1,6%, като се представя по-силно от останалите индекси в региона на фона на отслабването на паунда, което насърчава износа.

Френските облигации също поевтиняват в понеделник, след като проучвания предполагат, че парламентарното мнозинство на президента Еманюел Макрон може да отслабне след първия кръг на избори в неделя. Доходността по 10-годишните облигации се повишава до 2,19%.

В Китай индексът CSI 300 затвори сесията с понижение от 1,2% – най-голямото от почти три седмици насам, след като стана ясно, че страната се завръща към ограниченията срещу разпространението на Covid-19 само няколко седмици, след като премина към разхлабването им в ключови градове.

Криптовалутите също са обект на разпродажби. Celsius Network преустанови възможността за тегления, суапове и трансфери след седмици на спекулации относно устойчивостта на възвръщаемостта, предоставяна от платформата за децентрализирано финансиране, което удари криптосвета.

Биткойн поевтинява с 14% до най-ниското си ниво от декември 2020 г. насам, а други големи токени, включително етер, рязко се обезценяват. Цената на CEL на Celsius се понижава с около 50% до 19 цента към обяд българско време, сочат данни на CoinGecko.

Биткойн и

Биткойн и етер продължават да поевтиняват след данните за инфлацията в САЩ. Графика: Bloomberg 

Разпродажбата е поредният удар към DeFi сектора. Съмненията относно високата възвръщаемост се засилиха след колапса на Terra през май, като затягането на паричната политика по света допълнително удря търсенето на по-рискови активи. Токенът CEL обещава „актуални финансови възнаграждения“, включително 30% допълнителна възвръщаемост седмично според неговия уебсайт.

На валутните пазари йената се търгува на 24-годишно дъно спрямо долара до 135,19 йени за долар, а акциите в Токио поевтиняват най-много от март насам.

Стойността на

Стойността на йената потъва до 24-годишно дъно спрямо долара. Графика: Bloomberg 

Индийската рупия също отслабва до ново рекордно ниско ниво спрямо долара и акциите поевтиняват на фона на глобалните опасения за агресивно затягане на политиката на Фед. Местната валута поевтинява с 0,6% до 78,28 рупии за долар в понеделник след серия на понижения от последните дни. Бенчмаркът S&P BSE Sensex се понижава с около 2,7%, след като чуждестранните инвеститори изтеглиха около 24 милиарда долара от местните акции тази година. Облигациите поевтиняват.

Изключение от глобалните разпродажби е доларът – най-големият печеливш от търсенето на активи убежища от Токио до Ню Йорк.

Световната резервна валута поскъпва спрямо всяка от валута от кошницата с основни валути в понеделник, като норвежката крона и корейският вон са сред най-големите губещи спрямо долара.

„Доларът възприе ролята на глобален хедж срещу стагфлацията“, заяви Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни анализи към Deutsche Bank Deutsche Bank в Лондон.

* Информацията е актуална към 15:20 часа. 

 

Източник: bloombergtv.bg/