Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път, твърди младият земеделец

– Защо био?

Защо избрах био-то? Заради по-добрата реализация на продукцията и постигане на по-добра конкурентоспособност. Другият фактор, разбира се, е опазването на околната среда. Младите земеделски стопани трябва да мислим не само за производството, а и за опазването на природата и околната среда, защото ако ние не я опазваме, няма как тя да ни се отблагодари с продукция. Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето и смятам, че не са чак толкова много усилията, които трябва да положим за постигането на това.

 – Представете Вашето биостопанство.

Отглеждам биосертифицирани сини сливи на територията на село Тюркмен, община Брезово. Масивът е на площ от 25 дка. През 2015 година кандидатствах по мярката Млад фермер и бях одобрен. Изградих този масив, като основната ми идея беше да бъде биологично производство и да бъде биологична продукцията, която ще реализирам.

– С какво се занимавате по принцип и как се научихте да произвеждате био?

Аз се развивам в много по-различен сектор – на информационните технологии. Знания за земеделието получих от курсовете, които бяха сред изискванията по мярката Млад фермер. Може да се каже, че превърнах хобито си в бизнес, който е добре структуриран и успешен.

Създаването на тази градина е продължение на семейния ни бизнес, тъй като моите родители се занимават дълги години със земеделие и впоследствие и аз започнах да се занимавам със земеделие, не като основна дейност, а като част от моето хоби. Техните познания, техният опит ми помогнаха и с подкрепата на европейските програми успях да надградя бизнеса с биологичния фактор, който според мен е бъдещето.

Био-то е философия и начин на мислене. Можем да го наречем и бизнес план, защото всеки човек трябва да реши каква е целта на неговото производство. Да се създаде контекст, в който иска да направи собствения си бизнес. В моя бизнес план биопроизводството и опазването на околната среда са ключов фактор.

 – Какви усилия стоят зад биопродукта?

Трудът и средствата, които се влагат, за да произведем качествена биологична продукция, са доста повече в сравнение с конвенционалното производство, био-то е доста по-скъпо, а в същото време получаваме около 30% по-ниски добиви. Не можем да използваме хербициди, което оскъпява самата продукция. Също така, цената на крайния продукт не е най-задоволителната, но продължаваме да се борим и смятам, че ще дойде момент, в който ще бъде достатъчно добра оценена.

 – На какъв контрол подлежи стопанството?

Всяка година подлежим на контрол, взимат се проби от продукцията, правят се анализи на почвата. Подлежим на контрол както от сертифициращата фирма, така и от БАБХ.

 – Потребителите доверяват ли се все повече на биопродуктите?

Смятам, че доверието към биопродуктите расте. Хората започнаха да ценят това, което слагат на трапезата си, обръщат внимание на региона, в който е произведена храната. За мен е голямо удовлетворение, когато видя, че потребителите избират българското и качествените биологични продукти, произведени в България.

Моят апел е хората, когато избират какво да сложат на трапезата си, е на първо място да избират продуктите, произведени в България, защото нашата земя е толкова плодородна и моят съвет е да избират биологични продукти, защото така могат да бъдат спокойни за това какво консумират.

 – Кои са факторите, които могат да стимулират развитието на биоземеделието?

Важен фактор за развитието на био-то е държавата, която трябва да подкрепи всички биопроизводители. За да се повиши консумацията на биопродуктите, трябва да се отделят допълнителни средства за маркетинг и реклама. Държавата трябва да помисли за една по-широка кампания, за да може всеки да избере българското биопроизводство.

 – На каква подкрепа разчитате към момента?

В моето стопанство получаваме субсидии по мерките 10 и 11 от ПРСР. Дали сме доволни? Винаги може и още, защото добивите са по-ниски, биопрепаратите са по-скъпи, разходите за производство са по-големи.

 – Къде реализирате продукцията?

Особено съм щастлив от факта, че миналата година успяхме да реализираме цялата си продукция в чужбина за производство на детски биопюрета. Издържахме всичките проби за Германия и Австрия. Ние успяваме да спазим всички норми и да реализираме продукцията си наистина за бъдещето на децата.

Пред нас има доста планове за развитие. Обмисляме с моето семейство да затворим цикъла. Да направим бутиково производство на биологични продукти, но това ще е на по-късен етап.

 – Служите ли за пример, какво Ви вдъхновява?

Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път. Мой приятел тръгна по моите стъпки, като видя вече един реализиран, утъпкан път и разбра, че е възможно и не е толкова трудно да бъдеш биопроизводител.

На хората, които се страхуват да започнат да произвеждат биологична продукция, мога да им кажа, че има достатъчно информация и литература. Не е толкова страшно и толкова трудно, колкото си представят.