Световният лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили „Ебершпехер“ ще строи завод в Русе.

 

Бизнесът постоянно търси възможности за развитие. В спокойни времена те са плод на планирани проекти и инвестиции. В трудни като днешните – с ковид пандемия, инфлация и война в Украйна, се налагат екстрени мерки. Някои фирми прибягват до тях, за да компенсират засегналите ги последствия от военните действия, други пък са „пришпорени“ от нарасналия брой поръчки, които трябва да се изпълняват.

 

България също е част от тези процеси и последните седмици са богати на такива корпоративни новини.

 

Немска фирма за електронна мобилност строи завод в Русе

 

Световният лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили „Ебершпехер“ ще инвестира в нашата страна в производството на електрически нагреватели. Новото му предприятие ще бъде построено в Русе и ще отвори врати до края на 2023 година. Така доставчикът на различни автомобилни компоненти се опитва да отговори на значително нарасналото търсене на европейския пазар.

 

„Спечелените нови поръчки за производство през следващите години и силно нарасналото търсене на електрически нагреватели водят до разширяването на нашите производствени мощности“, обясни д-р Йорг Шерникау, главен оперативен директор на „Системи за климатичен контрол и автомобилни контроли“ в компанията.

 

При избора на локацията немските експерти са били впечатлени от добрите транспортни връзки на региона. Петият по големина град у нас е на границата с Румъния, на по-малко от сто километра от румънската столица Букурещ. В допълнение, в Русе се подготвят квалифицирани работници чрез местния Технически университет.

 

Специално за целта е създадено дъщерното дружество „Ебершпехер България“. А иначе предприятието ще бъде построено в русенската индустриална зона „Слатина“. Поради голямото търсене обаче, през януари догодина ще се организира временно производство, където ще бъдат разкрити 150 нови работни места. А когато предприятието заработи на пълни обороти, в българското поделение на „Ебершпехер“ ще бъдат назначени общо 500 души.

 

Банки рефинансират изграждането на соларен парк

 

„УниКредит Булбанк“ и „Банка ДСК“ поеха ангажимент за отпускане на допълнително финансиране от 15 млн. евро за изграждането на соларен парк. Става въпрос за проекта на една от най-големите корейски енергийни фирми KOEN и специализираната в изграждане на соларни паркове SDN. Началото на успешното сътрудничество между банките и двете компании бе поставено през 2017 г., когато „УниКредит Булбанк“ им предостави заем от близо 62 млн. евро. Малко по-късно „Банка ДСК“ се включва във финансирането с 25 млн. евро от този размер.

 

„Изключително удоволствие е за мен е да приветствам партньорите ни от KOEN И SDN, с които повече от 10 години развиваме успешно партньорство. Радвам се, че заедно създаваме условия за бъдещ растеж и допринасяме за изграждането на устойчива бизнес среда“, коментира главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Цветанка Минчева.

 

„През последните 10 години „Банка ДСК“ има голям принос към сектора на възобновяемата енергия и към момента финансира 20% от инсталираните мощности за вятърна и слънчева енергия в страната. Имаме необходимата експертиза, за да подпомогнем активно прехода към въглеродно неутрална икономика в съответствие с амбициите на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.“, сподели и Арно Льоклер, изпълнителен директор на „Банка ДСК“.

 

Чехия търси български партньори за космически проект

 

Чехия търси български дружества за изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година. Това стана ясно по време на българо-чешкия бизнес форум в Пловдив, организиран по инициатива на почетния консул Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Лукаш Кауцки и заместник-кмета на чешкия град Бърно Петер Хладик.

 

За организиране на дейността по проекта между всички фирми и университети в Чехия е създаден специален клъстър, отбеляза неговият мениджър Петр Капоун. За да се осъществи една такава безпилотната мисия обаче, е необходимо и международно партньорство. Става въпрос за първата космическа мисия по европейска програма, която няма да бъде водена от западните държави. „С този проект искаме да покажем, че заедно с учени и представители на бизнеса от Източна и Централна Европа можем да участваме в мисии за изследване на Луната и да допринесем за развитие на световната космическа наука“, изтъкна Капоун.

 

Български компании също не пропускат възможността да инвестират за своето развитие.

 

Зa дa ycĸopи eĸcпopтнaтa си дeйнocт,

 

Aгpия гpyп хoлдинг“ ще изгpaди нoв лoгиcтичeн цeнтъp

 

в Ceвepoизтoчнa Бългapия c ĸaпaцитeт нa cилoзите oт 94 000 ĸв. метра. За реализирането на проекта ще бъдат инвecтиpaни oбщo 8.7 милиoнa eвpo.

 

Πpeз aпpил тази година „Aгpия гpyп“ разшири дейността си с производството на възoбнoвяeмa eнepгия и тъpгoвия c мacлoдaйни ceмeнa. Дъщepнoтo дpyжecтвo на агрохолдинга – Воrа Еnеrgу, купи eднa тpeтa oт ĸaпитaлa нa paзpaбoтчиĸa нa coлapeн пapĸ Еnеrgу Ѕоlаr Тесhnоlоgіеѕ.

 

Очакванията са у нас да се пренесат и да развиват дейност и украински фирми. ИТ компанията

 

Ciklum вече обяви, че открива офис в България. 

 

Тя вече е назначила около 100 души и е в процес на търсене на още експерти. Дружеството възнамерява дa нaeмa бългapи, нo щe пpeдлoжи paбoтa и нa yĸpaинци, ĸoитo зapaди вoйнaтa ca пpинyдeни вpeмeннo дa нaпycнaт дoмoвeтe cи. Нагласите нa Сіklum ca дo ĸpaя нa гoдинaта в бългapcĸия й oфиc дa работят няĸoлĸocтoтин човека.

 

С нoвaтa лoĸaция в Coфия компанията paзшиpявa пpиcъcтвиeтo си в Изтoчнa Eвpoпa. Въпросното разширяване е било плaниpaно oщe в ĸpaя нa 2021-а и нахлуването на Pycия в Уĸpaйнa само е ycĸopило пpoцeca.

 

Сіklum e ocнoвaнa в Kиeв пpeз 2002 г. като днес вeчe имa нaд 3500 cлyжитeли в цял cвят, пpeвpъщaйĸи ce в eднa oт пeттe нaй

-гoлeми ayтcopcинг фирми в своята страна. Ha тepитopиятa нa Eвpoпeйcĸия cъюз тя имa цeнтpoвe в Иcпaния, Πoлшa, Чexия, Pyмъния и Cлoвaĸия, а глaвният й oфиc се премести в Лoндoн.

 

 

Автор Евгений Натов

Източник: https://www.banker.bg/