Фeдepaлният peзepв ce oтнacя cepиoзнo ĸъм бopбaтa c инфлaциятa – мoжe би пo-cepиoзнo, oтĸoлĸoтo инвecтитopитe cмятaт в мoмeнтa. A тoвa oзнaчaвa, чe e мнoгo вepoятнo дa пpeдcтoи oщe бoлĸa зa фoндoвия пaзap.

Инвеститорите подценяват амбицията на Фед и потенциала за спад на пазарите...

Индексът на потребителските цени за май се очаква в петък сутринта и се очаква да се увеличи с 0,7% от април, което би се изразило в ръст от 8,2% спрямо година по-рано, според FactSet. Това би било леко забавяне спрямо априлската 8,3% годишна инфлация, но не достатъчно, за да бъде облекчение.

Фед обаче предпочита да наблюдава друга мярка за инфлация: индекса на цените на разходите за лично потребление, който се отчита от Бюрото за икономически анализи като част от неговия месечен отчет за личните доходи и разходи. Тази мярка за инфлация се е увеличила с 0,24% през април – 6,3% спрямо предходната година. Като се изключат цените на храните и енергията, основният PCE индекс се повиши с 0,34% през април и с 4,9% спрямо година по-рано.

PCE е по-нисък от CPI, но все още е твърде горещ и следващото отчитане, което трябва да бъде на 30-ти юни, е малко вероятно да даде напълно ясен сигнал за по-силно забавяне.

Основните заплахи за световната финансова система, според Фед

Събитията в Украйна допринесоха до голяма степен за нарастването на икономическата несигурност в света

 

А спадът, най-вероятно няма да се случи още известно време. Този месечен процент трябва да намалее до около 0,17%, за да бъде в съответствие с целта на Фед за 2% годишна инфлация, ключът към неговия мандат за ценова стабилност. Тази цел е единствената цифра, която има най-голямо значение за служителите на Фед – и инвеститорите.

Въпреки че Фед не трябва да чака, за да види как числото достига тази целта, той трябва да види как започва да се приближава към нея, за да отстъпи от повишаването на лихвите. При липса на нещо драматично негативно, което се случва на пазара на труда, паричната политика ще бъде пристрастна към затягане.

Пазарът на фючърси на федерални фондове е оценил потенциала за увеличение на лихвите с половин пункт на срещата на резерва на 14 и 15 юни, според FedWatch Tool на CME, след това с още половин пункт през юли и септември. Това, което пазарът може да подценява обаче, е колко голяма част от днешната инфлация е извън контрола на Фед.

Резервът не може да реши проблемите във веригата на доставки, които са причинили недостиг или да принуди потребителите да се върнат към старите навици, които са били променени поради Covid-19. Хората няма да връщат чековете, които са получили от администрацията на Тръмп и Байдън, докато скоковете в цените на енергията и храните, причинени от нахлуването на Русия в Украйна и ответните санкции на западните съюзници, не изглежда да изчезнат скоро.

Фед не може да реши проблемите с доставките, така че ще трябва да използва своите инструменти, за да удари търсенето. Чрез повишаване на лихвените проценти намалява достъпността на лични и бизнес заеми, жилищни ипотеки и други заеми. Той също така увеличава възвращаемостта на най-малко рисковите места за паркиране на пари, като съкровищни облигации или спестовни сметки на потребителите, вместо да финансира стартиращи предприятия със свободни разходи или други по-рискови начинания.

Търговците на злато са предпазливи заради действията на Фед

Днес сутринта благородният метал се търгува по $1866,40 за тройунция

 

Кредитните спредове могат да се увеличат с повишаването на референтните лихвени проценти, което прави по-скъпо за корпорациите да издават дълг за финансиране на инвестиции или други разходи. При равни други условия, по-строгите условия за вземане на заеми ще означават по-малко търсене от фирми и частни лица. Ако всичко върви добре, балансът в икономиката ще бъде възстановен и инфлацията ще спадне, без да доведе икономиката до рецесия или поне не дълбока.

Дори едно легендарно „меко кацане“ за икономиката не е задължително да е за пазарите, ако Фед намери този път. По-високите лихвени проценти и количественото затягане вече натежаха върху стойността на активите, от акции и облигации до криптовалути. Това е заден начин за намаляване на доходите и разходите на хората чрез ефекта на богатството. Хората може да се замислят два пъти за покупка на луксозни джипове, ако инвестиционният им портфейл е намалял с 25% през последните шест месеца, както сега е Nasdaq Composite. Точно това иска Фед. Освен ако цените на активите като цяло – включително акциите, жилищата и други – паднат толкова много, че рискуват да навредят на реалната икономика, няма т. нар. „пут на Фед“.

И това е най-розовият сценарий. По-големият риск е, че Фед надхвърля и ограничава търсенето и финансовите условия до такава степен, че да тласне икономиката на САЩ в рецесия. Това би могло да реши проблема с инфлацията, като същевременно създаде множество нови. И все пак служителите може да правят изчисления, че рецесията си струва, за да извади икономиката на САЩ от сегашното инфлационно блато. Това е особено вярно, ако войната в Украйна ескалира, принуждавайки цените на храните, петрола и други стоки да се повишат, риск, който вероятно не получава достатъчно внимание. Но рецесията би означавала по-висока безработица, по-ниски корпоративни печалби и още по-сериозен спад в цените на акциите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: