Съпредседателят на инвестиционната банка Morgan Stanley – Тед Пик, прогнозира „революционни промени“ на глобалния фондов пазар, които могат да се превърнат в „промяна на парадигмата“, пише CNBC.

Сегашното състояние на фондовите пазари в много страни, по думите на Пик, е много различно от обичайната ситуация, наблюдавана през последните 15 години, чиито основни компоненти бяха ниските лихвени проценти и в резултат на това, евтините корпоративни заеми.

Банкерът отбелязва също, че настоящата икономическата ситуация в света се развива под въздействие на условия, които не са били наблюдавани от десетилетия. Сред тях са пандемията от коронавирус, военната операция на Русия в Украйна и скок на инфлацията в света.

Според Тед Пик, преходът към нова фаза на развитие ще отнеме от една до две години. В обозримо бъдеще периодите на висока инфлация (или „пожар“, както ги нарича Пик) и рецесия („лед“) ще се редуват на интервали от няколко месеца, смята топ мениджър на Morgan Stanley.

Повишаването на лихвените проценти след няколко години на ниски нива, ще означава по-високи печалби за търговските и инвестиционните банки. Същевременно това ще „донесе“ трудни времена за много други сектори на икономиката, прогнозира Пик.

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Един от съветите на Бъфет в момента е под съмнение, смятат от инвестиционната банка

 

А главният инвестиционен директор на Morgan Stanley, Майк Уилсън, пред CNBC през април прогнозира сериозен спад на фондовия пазар в САЩ през следващите месеци.

Според прогнозата на Уилсън, основният борсов индекс в САЩ – S&P 500, ще падне с поне 13% до септември. Анализаторът нарече това състояние на нещата „мечо рали“, т.е. рязък спад.

По принцип борсовият термин „рали“, означава рязък ръст на който и да е актив или на пазара като цяло. Ситуацията на системно намаляване на котировките на едни или други активи (акции) се нарича „мечи тренд“ (низходяща тенденция), поясняват от банката.

Спадът, смята Уилсън, няма да подмине и други американски борсови индекси, включително NASDAQ, който отчита борсовите котировки на високотехнологичните компании.

В същото време, топ мениджърът на Morgan Stanley, за разлика от много други финансисти, не смята, че американската икономика ще изпадне в рецесия в близко бъдеще. До рецесия (спад), според него, може да се стигне през следващата година.

Идва нова „финансова нормалност“ в света

Дълговата спирала в света – трите й кръга

 

 

Източник: https://money.bg/