Печалбите на пет от най-големите американски инвестиционни банки ще се свият с 22,9% през 2022 г., смятат анализатори

 

Малкото първични публични предлагания (IPO), понижението на цените на акциите и забавящият се световен икономически растеж помрачават перспективите за приходи на глобалните инвестиционни банки, след като разходите на правителствата и централните банки в условията на пандемия подхраниха историческа 2021 г., пише Reuters.

Инвазията на Русия в Украйна и значителното парично затягане доведоха до волатилна търговия на финансовите пазари тази година. Въпреки че ситуацията може да се окаже благодатна за обемите на търговия, тя забавя IPO-тата и сделките, водени от компании със специално предназначение (SPAC).

Нетните приходи на глобалните инвестиционни банки се понижават до 35,6 милиарда долара от началото на годината до днес (10 юни), регистрирайки спад от близо 38% спрямо приходите от 57,4 милиарда долара в рамките на същия период година по-рано, сочат данни на  Dealogic. За цялата 2021 г. нетните приходи на глобалните инвестиционни банки достигнаха рекордните 132 милиарда долара, показват данните.

„IPO-тата са оскъдни, а SPAC вече почти не съществуват“, коментира Стивън Бигар, директор в Argus Research.

„Второто тримесечие ще е поредното мрачно тримесечие за инвестиционното банкиране“.

Бигар посочва, че банките могат да компенсират спадовете донякъде чрез търговия с акции и активи с фиксирана доходност, но обемите на търговия при валутите и борсово търгуваните стоки, които бяха по-стабилни спрямо миналата година, „вероятно ще са доста по-ниски през тримесечието“.

Банките заговориха през миналите седмици за помрачаващите се перспективи пред инвестиционното банкиране – или поне пред части от него.

Credit Suisse предупреди в сряда, че предизвикателните пазарни условия, ниските нива на емитиране на капиталовите пазари и увеличението в кредитните спредове потискат финансовото представяне на нейното звено за инвестиционно банкиране.

Credit Suisse, която също предупреди за загуби пред второто тримесечие, има собствени проблеми на фона на загубите за милиарди долари през 2021 г. от провалени инвестиции, заедно с влиянието на множество съдебни дела.

Насрещните ветрове

„Това е годината на насрещните ветрове на Wall Street“, заяви Майк Майо, анализатор на Wells Fargo. Той посочва, че търговията трябва да се увеличава година след година, но  акциите са под натиск.

„Казвайки това, европейските банки като група, изостават от американските банки. Това е дългогодишен фактор, който продължава да влияе“, коментира експертът.

JPMorgan също предупреди по-рано тази година, че очаква печалбите от инвестиционното ѝ банкиране да се понижат през 2022 г., въпреки че 2021 г. беше изключително силна.

Междувременно Тед Пик от Morgan Stanley заяви в рамките на скорошна конференция, че емитентите са „изключително тихи“, а паричните потоци са „много бавни“, въпреки че звеното на банката, ангажирано с инвестиционно банкиране, се справя добре, а клиентите търсят убежища от риска.

Картината е различна сред сегментите. Въпреки че обемите на сделките по сливания и придобивания са по-ниски, като цяло активността остава здравословна, а възможностите за споразумения все още са стабилни според инвестиционните банкери.

За 2022 г. печалбите на пет от най-големите американски инвестиционни банки – Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup и Bank of America, ще се свият с 22,9%, смятат анализатори на Wall Street. Очакванията им са за понижение от 27,4% през второто тримесечие. Американските банки ще отчетат резултатите си през юли.

По-рано този месец ръководители на американски банки предупредиха относно здравината на глобалната икономика, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заговори за задаващ се „ураган“.

„Множеството на брой удари в системата за мен са безпрецедентни“, отбеляза президентът и главен оперативен директор на Goldman Sachs Джон Уолдрон посочи в рамките на конференция по-рано този месец.

Капиталовите пазари са сред сегментите, които ще са по-изложени на забавяне на икономиката, смята Кристофър Улф, Fitch Ratings.

„По отношение на спадовете на пазара – сегментите на инвестиционното банкиране и управлението на активи ще са с най-големи експозиции“.

Приходите от такси през второто тримесечие ще бъдат ударени от по-дългите срокове за приключване на сделките по сливания и придобивания, въпреки че темпът се подобрява, прогнозира Майкъл Браун, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

Темпът се забави рязко и в Азия на фона на мерките на Китай за овладяване на пандемията и икономическото забавяне, като стойността на IPO-тата във финансовия хъб на Хонконг се понижава с 90% до 10 юни от началото на годината в сравнение със същия период на 2021 г.

„Съкращаването на работни места ще бъде неизбежно, ако пазарите останат нестабилни и с ограничен поток от сделки. Много банки в Хонконг наемаха силно в началото на миналата година“, коментира банкер в Хонконг, пожелал да запази анонимност.

 

Източник: bloombergtv.bg/