TerraUSD или UST е алгоритмична стабилна монета, която е трябвало да бъде обвързана с щатския долар. Но тя загуби своята привързаност към долара, рухна и изпрати ударни вълни през крипто пазара.

Рийв Колинс, съосновател на BLOCKv и съосновател на тетер при стейбълкойните, каза, че катастрофата на terraUSD „вероятно ще бъде краят“ на така наречените алгоритмични стабилни монети.Крипто индустрията също предупреди, че вероятно ще дойде регулация за стабилните монети, тъй като глобалните правителства разглеждат рисковете.

Luna, сестринската криптовалута на спорния стейблкойн TerraUSD, падна до $0. Сривът на алгоритмичната стабилна монета TerraUSD повдигна въпроса за бъдещото оцеляване на подобни крипто активи.

Алгоритмичните стабилни монети като terraUSD, които се сринаха и изпратиха ударни вълни през пазара на криптовалути, е малко вероятно да оцелеят, каза пред CNBC съоснователят на дигиталната валута тетер. Стабилните монети са вид криптовалута, които обикновено са обвързани с актив от реалния свят. Докато стабилните монети като tether и USD Coin са подкрепени от активи в реалния свят като фиатни валути и държавни облигации, за да запазят своята обвързаност с долара, UST се управлява от алгоритъм. UST загуби своята обвързаност с долара през май и това също доведе до разпродажба на нейния сестрински токен luna, който се срина до $0. Сривът доведе до предупреждения, че алгоритмичните стабилни монети може да нямат бъдеще.

„Жалко е, че парите… бяха загубени, но това не е изненада. Това е стабилна монета, подкрепена с алгоритми. Така че това са просто куп умни хора, които се опитват да разберат как да обвържат нещо с долара“, каза Рийв Колинс, съосновател на компанията за цифрови токени BLOCKv, пред CNBC на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в началото на месец юни.

„И много хора изтеглиха парите си през последните няколко месеца, защото разбраха, че това не е устойчиво. Така че този срив имаше каскаден ефект. И това вероятно ще бъде краят на повечето алго-стейбълкойни.“

Колинс също така е съосновател на tether, който не е алгоритмична стабилна монета. Но емитентът на tether твърди, че най-голямата стабилна монета е обезпечена с пари в брой, американски държавни облигации и корпоративни облигации. В сътресенията на крипто пазара миналия месец, tether също загуби за кратко своята обвързаност с долара, преди да си я възвърне.

Защо една от най-бедните страни в света реши да приеме биткойн като законно разплащателно средство

Правителството твърди, че това ще осигури независимо финансово бъдеще на странат

 

Джеръми Алер, главен изпълнителен директор на Circle, една от компаниите зад издаването на USDC stablecoin, каза, че смята, че хората ще продължат да работят върху алгоритмични стабилни монети.

„Сравних алгоритмичните стабилни монети с Фонтана на младостта или Светия Граал. Други го наричат финансова алхимия. И така ще продължи да има финансови алхимици, които работят върху магическата отвара, за да създадат тези неща и да намерят… Светия Граал на стабилна стойност, алгоритмична цифрова валута. Така че напълно очаквам продължаване на преследването на това“, каза Алер пред CNBC в началото на месеца.

„Сега какво се случва с регулирането около него е друг въпрос. Ще има ли, знаете ли, ясни линии за това какво може да взаимодейства с пазара. Какво може да взаимодейства с  финансовата система, като се имат предвид рисковете, които са заложени“, добави той.

Регулация напред

Стабилните монети са във фокуса на регулаторите и правителствата по целия свят. По-рано тази година в САЩ членът на Сенатската банкова комисия Пат Туми пусна проект на набор от правила за регулиране на стабилните монети. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън миналия месец призова законодателите да приемат законодателство около стейбълкойните. През април правителството на Обединеното кралство обяви планове да въведе стабилни монети под своя регулаторен обхват. В началото на юни британското правителство също пусна предложение за изменение на съществуващите правила, за да управлява провала на фирмите за стабилни монети, които могат да представляват „системен“ риск. Критпо индустрията очаква по-строго регулиране на стейбълкойните, особено след срива на terraUSD. Бертран Перес, главен изпълнителен директор на Web3 Foundation и бивш директор на подкрепяния от Facebook проект Diem stablecoin, очаква регулаторите да изискват подобни криптовалути да бъдат подкрепени с реални активи.

Поевтиняващият биткойн подкопава масовия бум на криптовалутите

През последните седмици криптовалутите сякаш получиха „силен шамар“ относно тяхната надеждност

 

„Така че можете да имате одиторска компания, която идва редовно, за да се увери, че разполагате с подходящите резерви, че също така разполагате с подходящите процеси и мерки, за да се изправите срещу банки и други, да кажем, отрицателни пазарни условия, за да сте сигурни, че вашият резерв е наистина сигурен, не само когато всичко върви добре.“

Стабилните монети продължават да се развиват…

Иначе, стабилните монети, отвъд алгоритмичните такива, продължават да се развиват и разрастват. Checkout.com съобщи, че ще позволи на бизнеса да урежда плащанията в стейбълкойн USDC чрез партньорство с фирмата за крипто сигурност Fireblocks.

Стартиращата компания на стойност 40 милиарда долара е най-новата голяма финансова институция, която скача в криптопространството; конкурентната група за плащания Stripe пусна подобна функция по-рано тази година.

Регулаторите се притесниха за стабилните монети след срива на UST, токен, който имаше за цел да поддържа фиксиране от $1, използвайки код, а не резерв от активи.

Wall Street предрича края на „златната ера“ и началото на ерата биткойн

Златото може скоро да загуби статута си на универсален „склад на стойност“

 

Стартиращата компания, която се конкурира с PayPal и Stripe, заяви във вторник, че пуска функция, която позволява на бизнеса да приема и извършва плащания в USD Coin, популярна стабилна монета, която е обвързана с щатския долар. Checkout.com каза, че предлага новия метод на плащане чрез партньорство с Fireblocks, фирма за крипто сигурност.

Стейбълкойните са ключова част от крипто пазара, като помагат на инвеститорите да търгуват бързо с дигитални валути, без да се налага да минават през банки. С циркулираща доставка от над 50 милиарда долара, USDC е вторият по големина стейбълкойн в света.

Функцията ще позволи на търговците да уреждат плащания дори през уикендите и официалните празници, нещо, което в момента не е възможно с фиатни валути, според Джес Хоулгрейв, ръководител на крипто стратегия на Checkout.com. Тя използва примера на някой, който купува биткойн от крипто борса. Въпреки че потребителят може да получи своите биткойни веднага, начинът, по който банките и картовите схеми като Visa и Mastercard работят, означава, че търговците може да не получават средствата в продължение на няколко дни.

„Между времето, когато са изпратили биткойн, и времето, когато получат тези средства, те имат ограничение на оборотния капитал“, каза Хоулгрейв пред CNBC в кулоарите на конференцията Money 20/20 fintech в Амстердам.

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

За малко повече от 10 години биткойнът направи така, че с валутата да се съобразяват все повече хора

 

Checkout.com каза, че е тествал функцията частно с избрани клиенти, улеснявайки 300 милиона долара обеми на транзакции през последните няколко месеца. Сега компанията планира да пусне продукта в световен мащаб, като базираната на Бахамите крипто борса FTX е сред първите, които го използват.

Последно оценяван на 40 милиарда долара, Checkout.com е най-новата голяма финансова институция, която залага на криптовалута. Stripe наскоро стартира своя собствена функция за плащания на стабилни монети, позволяваща на създателите на Twitter да получават заплащане в USDC.

Подобни развития идват в момент, когато криптовалутите се сринаха рязко от пика на сеизмичното рали миналата година. Стойността на биткойн е намаляла повече от наполовина след рекордния връх от близо 70 000 долара през ноември.

За разлика от биткойн, стейбълкойните не са предназначени да се колебаят толкова много в цената. Те са проектирани да бъдат обвързани със стойността на традиционните активи като долара. Но последните събития поставиха на изпитание основната точка за продажба на стейбълкойните.

Миналия месец т. нар. стабилна монета, наречена terraUSD, се взриви, след като падна под предвидената си фиксирана стойност за долара, разклащайки доверието на инвеститорите в криптовалутите. TerraUSD или UST използва код, за да поддържа цена от 1 долар. Това е различно от по-масовите стабилни монети като tether и USDC, които са обезпечени с пари в брой и други активи.

Ел Салвадор ще строи първия в света „Биткойн град“ за $1 милиард

Ситито ще бъде финансирано с биткойн облигации

 

Междувременно Tether също за кратко падна под един долар на многобройни борси, тъй като крипто инвеститорите избягаха от токена поради паника заради провала на UST. Tether, който отдавна е изправен пред въпроси относно подкрепата на своя стейбълкойн, заяви, че е обработил повече от 10 милиарда долара в заявки за обратно изкупуване през май.

Регулаторите започват да се притесняват от това явление. Миналата седмица правителството на Обединеното кралство обяви нови предложения, които ще дадат на Bank of England правомощието да се намесва и да управлява колапса на определени стабилни монети, ако те представляват риск за финансовата стабилност. Министерството на финансите Джанет Йелън също иска законодателите на САЩ да одобрят регулирането на стабилните монети до края на годината.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути на финансовите пазари.

 

Автор: Теодор Минчев

Източник: https://money.bg/