По-рано през деня монетата поевтиня със 7,1% до 29 209 долара – ниво, което не бе достигано от 30 май

Цената на биткойна отново е под прага от 30 хил. долара, достигайки най-ниското си равнище от седмица, след като поредното набиране на инерция нагоре не успя да се задържи.

По-рано през деня монетата поевтиня със 7,1% за последните 24 часа до 29 209 долара – ниво, което не бе достигано от 30 май, съобщава Bloomberg. Минути след 9 ч. българско време цената се свива с 5,3% до 29 510 долара. Разпродажбите са и на по-широкия пазар: етерът изтрива от цената си над 6%, рипълът – 2,3%, а солана – 5,7%, показват данни на CoinDesk.

 

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

 

Днешната търговия е факт, след като цената на биткойна успя да се изкачи до над 31 хил. долара, разпалвайки очакванията на някои инвеститори, че има още накъде да се увеличава. Но тя среща значителна съпротива около 31 500 – 32 000 долара, посочва Маркъс Сотириу, анализатор на дигиталната компания GlobalBlock.

„Без катализатор (на движение – бел. ред.) нагоре настоящото настроение вероятно ще задържи цените хванати в този диапазон, като има някои ясни и непосредствени рискове за пробив надолу“, посочват Адам Фартинг и Колин Хауи от B2C2 в бележка.

Пониженията на криптопазара се случват на фона на разпродажбите и на фондовия пазар в САЩ и поскъпването на долара. Повишаване на доходността по американските държавни ценни книжа в понеделник предизвика притеснения, че растящите разходи по заеми могат да предизвикат нова рецесия.

Пазарите ще продължат да следят за сигнали дали настоящите диапазони – 28 000 – 32 750 долара за биткойна и 1700 – 2100 за етера – ще бъдат пробити, коментират още от B2C2.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/