Калина Тонковска, мениджър бизнес операции в Industria Technology и R3, „Светът е бизнес“

Над 86% от централните банки по света работят активно върху разработването на така наречените CBDC – дигитална валута, издадена от централна банка с помощта на блокчейн. Тази година официално започна процеса по разработка на дигитално евро и от ЕЦБ. Този тип затворен блокчейн е различен от публичните блокчейнове, които нашумяха заради криптовалутите и носи много предимства за регулирания пазар. Това разказа Калина Тонковска, мениджър бизнес операции в Industria Technology и R3, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Тонковска в България този тип технология не е широко известен и е много важно обществеността да бъде информирана за него. „Най-голямото предизвикателство в момента е хората да разберат каква е разликата между публични и затворени блокчейни“, казва тя. „Всеки който разбере какво правя пита дали работим с биткойн, тоест тази асоциация трябва да се премахне, защото става въпрос за много различни неща. Ние работим доста върху това да обучим публиката за разликите между тях“.

По нейни думи затвореният блокчейн е комбинация от всички предимства на публичния блокчейн, но направени за регулирания пазар. Той се разработва най-вече за корпорации и банки, включително и за създаването на дигитални валути от централните банки.

Тя подчертава, че сумите, които виждаме в дебитните ни карти и приложенията за онлайн банкиране не са дигитални валути. „Това е само дигитален интерфейс, чрез който банките управляват фиатните ни валути“, казва тя.

„Планът за дигиталното евро е той да бъде алтернатива на кеш парите. Тоест да има същата анонимност както и кеша. Разликата между сегашното плащане с карта и дигиталните валути е, че преводът ще отнеме доста повече време. При дигиталните валути ще има възможност това да става много бързо и дори без връзка с интернет“, разказва Тонковска.

Българската компания Industria Technology си партнира с R3 и една от малкото, които работят върху платформа с която да се разработват блокчейн приложения. „Това е интересно да се отбележи, тъй като напоследък в технологиите има много продукти, а малко инструменти за изграждането им и R3 прави именно това. Те имат и продукт и за конфиденциални изчисления, който позволява предаването на информация от точка А до точка Б без някой да може да промени и или да злоупотреби с нея“, добавя тя.

„Имаме доста амбициозни планове и вече около 50 отворени позиции в София, които ще са директно разширение на екипите в Лондон. Офисът ще работи директно с колегите от Лондон и Ню Йорк по продуктите. Ще има всякакви позиции – програмисти, продуктови мениджъри, мениджъри по качеството“, казва Тонковска.

Според нея е трудно да се каже какво ще е бъдещето на блокчейна, като се има предвид колко са бързи темповете на развитие в технологичната индустрия. Процеса за създаване на дигитална валута в ЕЦБ е още в начална фаза. „Можем да вземем за пример Китай, които започнаха 2014 г., а едва тази година представиха дигиталния юан,“ припомня тя. „Към момента той не е свързан със системата им за социален кредит, поне не публично. Тази система наистина набра доста популярност, но бих казала, че не трябва да се плашим от новите технологии.“

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: