Доларът поевтиня леко, а йената се задържа близо до 130 за долар след последния си спад заради перспективата от разширение на разликата в лихвите със САЩ.

Пазарите в Европа отчитат ръст, след като спадът в цената на петрола облекчи някои тревоги на инвеститорите за инфлацията и насочи вниманието към акции с привлекателни оценки, предава Bloomberg.

Инвеститорите претеглят привлекателните оценки и спада в цената на петрола спрямо обещанията на централните банкери за овладяване на инфлацията.

Stoxx600 нараства с около 0,5%, воден от строителните и потребителски компании, а енергийните акции изостават. При отделните компании книжата на Remy Cointreau SA поскъпнаха след като тя прогнозира за солиден ръст на продажбите.

Търговските обеми са по-ниски от обичайното, защото британските пазари са затворени по случай Платинения юбилей за кралица Елизабет II.

Американските фючърси се повишиха – контрактите върху S&P500 с 0,5%, а тези върху Nasdaq 100  – с 0,6%.

Суровият петрол поевтиня след съобщението, че Саудитска Арабия е готова да произвежда повече, ако руското производство спадне. ОПЕК+ ще заседава по-късно и ще обсъди политиката на предлагане.

Доларът поевтиня леко, а йената се задържа близо до 130 за долар след последния си спад заради перспективата от разширение на разликата в лихвите със САЩ.

Инвеститорите гадаят дали американската централна банка няма да предизвика рецесия със затягане на монетарната си политика. Данните от сряда за американската производствена активност и новите работни места в САЩ засилиха тревогата, че Фед трябва да е по-агресивен, за да забави ръста на цените.

Американските държавни облигации задържаха загубите и доходността по 10-годишните над 2,90%.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: