Някога криптовалутите бяха разглеждани от „сериозните“ инвеститори като някакво по-скоро странно финансово шоу. Днес вече са по-скоро „задължителни“ при повечето масови инвестиции. Standard Chartered, BNY Mellon и Morgan Stanley са сред големите имена, които инвестират в крипто-фокусирани компании.

Все по-често се дава финансова подкрепа на стартъпи, фокусирани върху блокчейн – основната технология, която има приложения извън биткойна.

Преминаването към криптовалута беше подхранвано отчасти от пандемията, тъй като правителствените стимули и евтиният дълг насърчиха инвеститорите да експериментират в търсене на голяма възвръщаемост, коментират експерти, цитирани от ирландската RTE.

Стойността на Bitcoin падна с 50% от пика си през ноември

Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни

 

Нещо подобно се случи на потребителско ниво, като блокиранията заради пандемията дадоха на много потребители свободно време и свободни пари. А пренасищането с най-различни приложения направи търговията с криптовалута толкова лесна, колкото е поръчката на храна за вкъщи.

Скорошно проучване на криптоборсата Gemini обяви ирландците за „най-любопитните крипто хора в света“. В него се твърди, че 18% от ирландците в момента притежават или са притежавали някаква криптовалута.

Същевременно, 58% от тях се интересуват от това да да инвестират в криптовалута през следващата година.

Възходът

Много хора, които притежават някоя от известните криптовалути доскоро бяха убедени, че са се сдобили с цифрово злато. И това е нормално, като имаме предвид, че ако преди пандемията сте имали биткойн, който струваше по-малко от 5000 евро, а в началото на пандемията, през март 2020 година,същият този биткойн можеше да ви върне повече от 50 000 евро. Само година по-късно.

Именно биткойнът помогна и на други криптовалути да отбележат възход. След като струваше по-малко от 600 евро в края на декември 2020 година, Ethereum преодоля бариерата от 4000 евроо около година по-късно.

Стойността на Bitcoin се срина с 14% само за 24 часа

Според търговците скорошният спад на валутата отразява срива на технологичните акции

 

Дори Dogecoin, монета, създадена на гърба на популярно меме, се наслади на кратък миг на възход, разбира се, благодарение най-вече на подкрепата на Илон Мъск.

Криптореалност

През последните седмици обаче криптовалутите сякаш получиха „силен шамар“ относно тяхната надеждност. След като достигна връх от почти 60 000 евро през ноември чиналата година, биткойнът бързо загуби почти една трета от стойността си до януари 2022-а.

„Видяхме голям спад в цената на много криптовалути, включително на тези от типа на Ethereum, които се сринаха с повече от 20% за 24 часа. А след това цената на някои от по-малко известните падна с почти 100%“, коментира Виктория Учен – ръководител на инвестициите в Interactive Investor.

Да се върнем на биткойна. След като достигна най-високата си стойност за всички времена през ноември 2021 година, много поддръжници на биткойна днес направиха това, което често се случва, когато цената на някой актив счупи нов рекорд – изтеглиха парите си.

Биткойнът и други криптовалути станаха жертва на същите пазарни страхове, които доведоха до спад в стойността на основните акции и фондовите пазари през последните 6 месеца, особено в сферата технологиите. Бързо нарастващата инфлация накара централните банки да започнат да изтеглят стимули и да повишават лихвените проценти с по-бързи от очакваното темпове.

Всичко това води към тревожна икономическа перспектива, което означава, че инвеститорите се отдалечават от по-рискови активи.

И докато биткойнът, който несъмнено е „кралят на криптовалутите“, има безброй алтернативи, то други криптовалути вече са катастрофирали или вървят към катастрофа. Някои пък се опитват да възприемат различен подход към формулирането си. Като Terra, със статут на стейбълкойн („стабилна монета“).

Terra обаче развали своята обвързаност с долара, подкопавайки обещанието си за стабилност.

Внезапният срив на някои криптовалути и драматичните спадове на други със сигурност ще ударят много от новодошлите, които доскоро имаха само възходящата страна.

Криптовалутите бяха много предпочитани по време на пандемията, когато хората си стояха вкъщи и търсеха инвестиции онлайн, но този срив на биткойна, който видяхме, със сигурност има голямо влияние върху настроенията на пазара. Остава да видим до какво ще доведе това.

Докога ще поевтинява биткойнът и какви са истинските причини за това

Инвеститорите се чудят докога ще продължи спадът на криптовалутата

 

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: