Да диверсифицирате или не? Това е въпросът… Повечето експерти ще ви препоръчат да диверсифицирате, защото така ще намалите свързаните с инвестициите на фондовите пазари специфични рискове.

Диверсификацията, сама по себе си, е много добра за инвеститорите с малко знания и опит, които не се чувстват достатъчно уверени сами да подбират акции. За тях има готови структурирани и евтини инвестиционни продукти, като например базирани върху широки индекси (като S&P 500 например) индексни фондове.

Всъщност инвестицията в подобен фонд, базиран на широкия щатски индекс, не веднъж и два пъти е посочван, от гениалния Уорън Бъфет, като най-добрия начин за индивидуалните инвеститори да се насочат към фондовия пазар и така да бият по доходност повече от половината професионални мениджъри на фондове, които традиционно изостават зад представянето на широкия щатски индекс.

Как Бъфет наруши правилото за диверсификация и това му донесе огромна печалба

И какви са рисковете пред инвеститорите в технологичните гиганти

 

Но всяка монета има две страни. За по-подготвените инвеститори, както и за тези с опит, широката диверсификация, на практика води до разсейване на доходността и приближаването й до пазарната. А по-малките инвеститори, тези с по-малък разполагаем капитал, често целят по-висока пазарна доходност, в опита си да капитализират малките суми, които са насочили към фондовите пазари.

И за тази цел (и с амбицията да подберат правилните акции, които ще се представят много по-добре от пазара), те са склонни да поемат по-високи специфични рискове, свързани с имената на малък брой компании.

На практика, самият Бъфет, който съветва инвеститорите да са широко диверсифицирани в нискоразходен индексен фонд, базиран на широк индекс, е доста концентриран в залозите си. Близо 40% от портфейла на инвеститора е в акции на Apple, тоест в една компания.

Разбира се, Бъфет има опита и възможността да си позволи подобен залог, произтичащи от способността му и практиката да анализира компании и да избира най-добрите сред тях. Лукс, който много от индивидуалните инвеститори не могат да си позволят.

Срещу широката диверсификация се изказва още един велик инвеститор – в лицето на Стенли Дръкенмилър. В един от най-известните си цитати, той казва следното:

„Πъpвoтo нeщo, ĸoeтo чyx, ĸoгaтo влязox в тoзи бизнec, нe oт мoя мeнтop, e чe биĸoвeтe пpaвят пapи, мeчĸитe пpaвят пapи, a пpaceтaтa ги ĸoлят. Tуĸ cъм, зa дa ви ĸaжa, чe aз бяx пpace. И дълбoĸo cъм yбeдeн, чe eдинcтвeният нaчин, зa дa peaлизиpaш дългocpoчнa възвpъщaeмocт в тoзи бизнec, e дa cи пpace.

Cмятaм, чe дивepcифиĸaциятa и вcичĸи дpyги нeщa, нa ĸoитo ни yчaт в бизнec-yчилищaтa днec, нaй-вepoятнo ca нaй-пoдвeждaщoтo нeщo. Aĸо пoглeднeтe ĸъм вeлиĸитe инвecтитopи, ĸoлĸoтo и paзлични дa ca тe – Уopън Бъфeт, Kapл Aйĸън, Keн Лaнгoн, тe ca мнoгo ĸoнцeнтpиpaни в зaлoзитe cи. Te виждaт нeщo, пoдxoдящo зa инвecтиции, и зaлaгaт и ĸъщитe cи нa нeгo. Toвa e и мoят нaчин нa инвecтиpaнe.

Taĸивa възмoжнocти oбaчe, cе виждaт oтнocитeлнo pядĸo – мoжe би вeднъж, или двa пъти в гoдинaтa… Ocнoвнaтa гpeшĸa cпopeд мeн, ĸoятo 98% oт пopтфeйлнитe мeниджъpи или индивидyaлнитe инвecтитopи пpaвят e, чe тe имaт yceщaнeтo, чe тpябвa дa ca нa пaзapa нeпpecтaннo.

Aĸo нaиcтинa видитe изĸлючитeлни възмoжнocти зa инвecтиции, тo тpябвa дa cлoжитe вcичĸи яйцa в eднa ĸoшницa и пocлe тpябвa дa cлeдитe тaзи ĸoшницa мнoгo внимaтeлнo…“, ĸoмeнтиpa Cтeнли Дpъĸeнмилъp, пo вpeмe нa инвecтициoннa ĸoнфepeнция в Hю Йopĸ, пpeз янyapи нa 2017-тa гoдинa.

Често великите инвеститори стават известни с някакъв голям и концентриран залог. Примери за това има много – Джecи Ливъpмop и нeгoвaтa пpoгнoзa зa cpивa нa пaзapитe пpeз 1929-тa гoдинa; Джордж Сорос – със залога си срещу британския паунд; Майкъл Бъри със залога си срещу ипотечните облигации; Дeйвид Teпъp и зaлoгът мy зa възcтaнoвявaнe нa финaнcoвия ceĸтop cлeд ĸpизaтa oт 2008-мa гoдинa и мн. др.

Има голям шанс да си мислите, че можете да откриете „следващото голямо нещо“, или пък това да е единственият ви шанс да реализирате някакъв смислен доход (в абсолютно изражение), ако сте инвестирали малка сума пари на фондовите пазари.

Но не бива да забравяте няколко неща – срещу големите имена, постигнали големи печалби от концентрирани залози, има милиони, които са се провалили в опита си да направят това; подобни концентрирани залози, носят твърде много специфичен риск (в смисъл да не се движат в посоката на пазара); подобни залози, ако не са подбрани изключително прецизно, биха могли да донесат пълна загуба на капитал. В смисъл, ако решите да правите нещо подобно – голям масивен концентриран залог, трябва да сте напълно наясно в „какво се забърквате“!

Правилата, които да съблюдавате, когато правите подобен залог

Като човек, който отдавна се опитва да прави такива залози, ще се опитам да дам няколко практични съвета на хората, които обмислят да го правят…

Първо обаче, да ви кажа резултатите от моите опити. Подобни залози се материализират, в най-добрия случай, няколко пъти в годината; подобни залози могат да са много болезнено губещи; при подобни залози, дори и да се материализират, можете да не „съберете напълно плодовете от тях“, ако не сте желязно дисциплинирани (поради честото изкушение да излезете от тях по-рано, преди пълното разкриване на потенциала им).

Всъщностq последното е най-трудната част при подобен начин на инвестиране. Инвеститорите, които правят подобни залози, често изпитват много по-голяма болка при печалба от подобни залози, отколкото при загуба. Това е така, защото те често отписват почти целия инвестиран капитал в подобен залог и са приели загубата, като естествено възможен потенциал за изход от сделката.

При печалби обаче, нещата макар и контраинтуитивно изглеждат много по-различно. Когато позициите излязат на печалба, особено при сериозна такава, това някак си противоречи на логиката на инвеститорите. Защото, може би подсъзнателно, те са приели, че са инвестирали в актив, от който се очаква да реализират загуба.

Ето коя е може би най-лошата инвестиция през 2022-а година

Според водещи финансови експерти

 

И макар да очакват свръхдоходност, ръцете им за излизане от сделката и търсене на следващата такава, „започват да ги сърбят“ много преди актива да достигне първоначално заложените от тях нива. И тук те могат да направят най-голямата грешка при този род инвестиране – да излязат преждевременно от сделката, точно в момент, когато тя е показала потенциал да се материализира като „свръхдоходна“ сделка.

И все пак, ето на какви условия трябва да отговаря една компания, за да носи потенциал да е „свръхдоходна“ (тоест потенциал за в пъти по-голяма доходност от пазарната, разбира се и със съответния риск).

Акциите на компанията трябва да са безмислостно разпродадени и поевтинели до нива, които не отговарят на логиката.

Може би това е едно от първите условия, които привличат инвеститорите, търсещи доходност в пъти по-голяма от пазарната. Но последните трябва да имат предвид, че зад едно изключително поевтиняване на един актив, обикновено се крият много повече фактори, отвъд очевидните. И често те са фундаментални. Инвеститорите често влизат в ситуация, в която се опитват да „хванат падащ нож“, което само по себе си може да е много болезнено.

Имайте предвид и че едва ли сте най-умните на пазара, така че на практика залагайки на един рязко обезценен актив, вие на практика залагате срещу тълпата. А за да го правите, трябва да сте напълно уверени, че имате достатъчно знания и умения, за да се окажете прав.

Акциите на компанията трябва да са проявили признаци на промяна на негативния си тренд, след промяна във фундамента.

Може би по-важен фактор обаче, от това акциите да са се обезценили безумно, е да са проявили признак на поскъпване и промяна на тренда, след фундаментални новини свързани с бизнеса. Тази фундаментална промяна трябва да е ключова и свързана с фактор, който е бил до голяма степен в основата на обезценката на актива.

Отношенията на инвестиционната общност, към актива, трябва да проявяват трайни признаци на подобрение

Добре е повече институционални инвеститори да обръщат внимание на позитивите свързани с компанията и промяната свързана с фундамента. Това е гаранция за повишаване на броя на купувачите и подкрепа за по-нататъшния ръст в цената на акциите на съответната компания.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Източник: https://money.bg/