Един анализатор подчерта нивата от $22,000, $20,000 и $17,840 като „реалистични цели за спад“ за биткойна през втората половина на годината. Крипто пазарът е в хаос тази година, в съответствие с другите рискови активи, тъй като инвеститорите са загрижени за растящата инфлация, признаците на по-мека икономика и затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Биткойнът е надолу с повече от 55% от най-високото си ниво през ноември и продължава да се търгува в консолидация, докато етерът се търгува с почти 60% по-ниско от рекордните си нива. Повечето по-малки монети търпят още по-големи загуби.

Представянето на дигиталните монети през останалата част от годината все още зависи до голяма степен от апетита на инвеститорите към риск, който се ръководи от макроикономическата среда, казват анализатори. Въпреки че биткойн се задържа по-добре от акциите през първото тримесечие, той все още може бързо да се потопи в разпродажба.

„Мисля, че можете да достигнете дъното в криптовалутата много по-бързо, отколкото на традиционните пазари“, каза в интервю Джоузеф Хики, глобален ръководител на търговията на BlockFi.

„Изглежда много възможно биткойнът да претърпи загуби през 2022 г.“, според Тони Найман, мениджър по основни валутни курсове в Informa Global Markets, отбелязвайки, че криптовалутата е започнала годината с търговия при близо 48 000 долара.

Стойността на Bitcoin падна с 50% от пика си през ноември

Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни

 

„По-уместният въпрос може да бъде дали BTC/USD се понижават повече от последните най-ниски нива от 25 425 долара“, написа Найман в имейл до MarketWatch.

„Смятаме, че това е вероятно“, добави експертът, подчертавайки $22,000, $20,000 и $17,840 като „реалистични цели за спад“ за втората половина на годината.

Бен Макмилън, основател и главен инвестиционен директор в IDX Digital Assets, сравни неотдавнашната консолидация на пазара на криптовалути с пукането на „дотком балона“ в началото на 2000-те, като каза, че това „в крайна сметка е добре за пространството“.

„Това ми напомня за разпродажбата на Pets.com и Amazon.com през 2000-те. И двете имена поевтиняха с над 80%. Едната от тях престана да съществува, а другата стана лидер в индустрията“, каза Макмилън.

„Мисля, че ключът към дългосрочното поскъпване на цените е, че трябва да видим апетита за риск да се върне на пазарите“, каза Макмилън.

„Това означава, че инвеститорите трябва да видят пика на инфлацията. Мисля, че трябва да видят език от Фед, който помага да се информират очакванията кога може да се отърват от затягането.“

Ако апетитът към риск се върне, Макмилън каза, че няма да се изненада да види биткойн „да се върне към равновесие за годината, може би дори малко на положителна територия“.

Инвеститорите също наблюдават „Сливането“ на Ethereum, голямо надграждане, което ще прехвърли блокчейна от доказателство за работа към доказателство за залог, консенсусен механизъм, който е по-малко енергоемък. Ethereum Foundation, която поддържа блокчейн, очаква „Сливането“ да бъде завършено през третото или четвъртото тримесечие на тази година.

„Мисля, че това ще бъде добър ценови катализатор, но достатъчно ли е да вдигнем етериума, ако макросредата все още е трудна и все още не виждаме оферта за рискови активи? Не мисля, че инвеститорите трябва да разчитат на това“, според Макмилън.

Въпреки натиска на продажбите на публичния пазар, капиталът продължава да се излива в частния пазар за криптовалута. Andreessen Horowitz каза в сряда, че е събрал 4,5 милиарда долара за своя четвърти и най-голям крипто фонд.

Цената на биткойна се срина. Ще продължи ли да пада?

За първи път от юли 2021 година криптовалутата се разменяше за под $30 000

 

„Смятаме, че сега навлизаме в златната ера на web3“, което се отнася до така нареченото следващо поколение на интернет, пише в изявление по имейл Крис Диксън, основател и управляващ партньор в крипто звеното на фирмата. Все пак „оценките вече са ниски за много проекти. Това е добър начин“, каза Кавита Гупта, основател и генерален партньор в Delta Blockchain Fund, пред MarketWatch в интервю.

„Мисля, че това ще накара всички да направят крачка назад, което вече се случи. Вече виждаме себе си като фонд, който разглежда популярни проекти и казва, знаете ли какво, не при тази оценка“, каза Гупта. „Дори след като ги подминем, не е като това, което беше, където някой друг просто ще дойде и ще им даде висока оценка.“

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: