Още през 1986 г., в свое писмо до акционерите на Berkshire Hathaway, Уорън Бъфет пише, че на финансовия пазар периодично стават „избухвания“ на две „супер заразни болести“, наречени „страх“ и „алчност“.

Инвеститорът милиардер твърди, че макар да е почти невъзможно да се определи времето на настъпване на тези пазарни „епидемии“, мотото на всеки инвеститор би трябвало да е: „Да се ​​боиш, когато другите са алчни, и да бъдеш алчен, когато другите се страхуват“.

Обикновено този мъдър съвет от така наречения „Оракул от Омаха“ работеше, и по време на пандемията много инвеститори го следваха, като многократно купуваха акции, когато те падаха. Тази стратегията работи добре предимно във времето на (почти) „безплатни пари“, т.е. при изключителна подкрепа за финансовите пазари от Федералния резерв на САЩ (Фед), се казва в анализ, публикуван от Fortune.com.

Защо сривът на фондовия пазар може да е изгоден за инвестиции

Да се инвестира дългосрочно, с хоризонт от много години, съветват експерти

 

Но от Morgan Stanley са сигурни, че сега вероятно не всички инвеститори ще искат да последват посочения съвет на Бъфет, поне в дадения момент. Инвестиционната банка твърди, че купуването на акции при падащ пазар понастоящем може да доведе до „катастрофа“, поне към дадения момент.

Стратезите от Morgan Stanley, начело с Майкъл Дж. Уилсън, написаха в изследователска бележка преди дни, че очакват S&P 500 да падне до ниво от 3400 до края на лятото, или с около 14% спрямо настоящото си ниво, доколкото ръстът на потребителските доходи и разходи се забавя.

„Като се има предвид, че рисковете за растежа тепърва се проявяват, е твърде рано да се върви към „бичи“ пазар“, казват стратезите, настоявайки да се отчита, че прогнози за идваща рецесия продължават да се появяват.

„Малко вероятно е видим дъното на фондовия пазар, докато не настъпи още едно пропадане“, казва Боб Дол от Crossmark Global Investments, компания за управление на инвестиции на обща стойност 5,5 милиарда долара.

Стратезите от Morgan Stanley отбелязаха, че очакват повторение на ралито на „мечия“ пазар през следващите няколко месеца, доколкото инвеститорите се стремят да купуват акции при понижаване, тъй като техните оценки се доближават до историческите норми, но това не би трябвало да е сигнал за покупка.

Инвестиционната банка посъветва клиентите си засега да се въздържат от покупки на акции, тъй като предстои цикличен спад в разходите на високотехнологичните компании, и приходите на такива компании вероятно ще разочароват инвеститорите.

Не си струва сега да се инвестира в акции на компании за продажби „на дребно“, смятат от инвестиционната банка. Разочароващите резултати за предходното тримесечие на крупните компании за търговия „на дребно“ в САЩ, включително Target и Walmart, предизвикаха опасения относно това, че излишно големите запаси от стоки в складовете могат да намалят маржовете, което да навреди на ръста на печалбите през второто тримесечие.

Според Morgan Stanley, подобни отчети от търговците „на дребно“ може да са признак за забавяне на търсенето от страна на потребителите, поради високата инфлация.

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

Нeстабилният пазар е идеален за всеки инвеститор, стига да се придържа към своя модел на инвестиране

 

Инвестиционна банка направи проучване сред около 2000 американски потребители, за да разбере за какво те планират да похарчат парите си през тази година, и резултатите се оказаха не особено приятни.

Проучването показа, че 59% от потребителите планират да намалят своите разходите през следващите 6 месеца.

Около 62% от анкетираните американци посочват инфлацията като основен проблем през 2022 г., спрямо 56% преди 3 месеца. Това може да означава, че дори потребителите да имат пари за харчене, може да нямат желание да го направят.

„Макар че признаваме, че потребителските нагласи остават стабилни, има 2 важни разлики: първо, макар че потребителите имат пари за харчене, се съмняваме, че те ще имат желание да харчат и в бъдеще; и второ, пазарът – това не е цялата икономика.

Потребителите както и досега ще дават положителен принос за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) в САЩ, но вероятно ще го правят на по-ниско равнище, което ще оказва натиск върху пазар, където темпът на промяна може да се окаже от решаващо значение.

Как да разберем кои акции ще поскъпнат

Компаниите трябва да отговарят на поне едно от две определени условия

 

Източник: https://money.bg/