Българската компания “Алкомет” инвестира 11 милиона лева в нови машини в завода си в Шумен, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Именно той даде официален старт на новите производствени мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти.

След пускане в експлоатация на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места в завода.

Компанията вече премина и към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор – BMW Group, с когото са сключени дългогодишни договори.

“Ще продължим да подкрепяме инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании, защото те създават повече добавена стойност за българската икономика”, заяви пред местните медии министър Даниел Лорер.

Шуменски гигант инвестира 13.5 милиона лева в нов цех и ще произвежда компоненти за BMW

Предприятието наема 30 нови служители и ще търси още

 

Той подчерта, че тепърва ще се търсят “възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията”.

“Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията си и да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 милиона лева, като 95% от нея бе за износ. Колегите направиха сметки, които показаха, че сме правили 1% от износа на България”, коментира председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

Шуменската компания има силно присъствие на европейския и американския пазар, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

През последните години “Алкомет” инвестира в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране.

Новият валцов стан е в допълнение към пуснатия в експлоатация през 2019 година студено валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 милиона евро. С новите машини във Валцов цех 2 се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25%, като компанията ще може да произвежда 75 000 – 80 000 тона годишно.

Две български дружества влязоха в топ 3 по ръст на пазарната капитализация в Югоизточна Европа

След като удвоиха пазарната си оценка

 

Източник: https://money.bg/