Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми

В България няма нито една регулация, която да регламентира дейността на фермите, които произвеждат насекоми или продукти от тях, за да могат те да оперират спокойно и да реализират високи обеми продукция в България и в ЕС. Това е причината продукцията от българските ферми за насекоми да продължава да бъде в сравнително малки обеми, коментира Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Ние се заемаме с нелеката задача да стартираме диалог с ресорните институции, за да видим как съществуващите европейски регламенти могат да се приложат в България. Така ще събудим интереса на повече производители към тази индустрия и ще е възможно по-добра реализация на Запад. Потенциалът на този сектор е огромен”, посочи Дервенкова.

„Визията ни като асоциация е да поставим България на картата като глобален лидер в производството на продукти от насекоми”.

От 2017 година насам на територията на ЕС е позволено използването на насекоми и продукти от тях за изхранване на аквакултури, на домашни любимци, а от миналата година вече и на птици и свине.

Търсенето на такъв тип продукти е много голямо, особено за изхранването на домашните любимци и при аквакултурите, където цените на фуражите са високи.

Има три одобрени вида насекоми за човешка консумация – брашненият червей, домашният щурец и мигриращият скакалец.

Те са позволени за производство и предлагане единствено от две ферми на територията на Европа – една френска и една нидерландска.

Всеки производител, които иска да предложи насекоми като храна за хора, трябва да мине през дълга процедура от минимум 2 години, за да бъде одобрен неговият продукт.

Българите, както и голяма част от хората по света, не са особено склонни да възприемат насекомите като алтернативна храна. Трябва да има обективна информация за ползата от насекомите. Те съдържат високо количество протеини, ценни мазнини, хитин, много витамини и минерали. Те не съдържат хормони, антибиотици и пестициди, които срещаме в голяма част от месото.

„Насекомите са изключително чиста и полезна храна”.

Като първа стъпка може да заменим брашната, които използваме, с брашно от насекоми и така да добавим значителна доза протеин в менюто си, посъветва Дервенкова.

Иначе една четвърт от населението на света консумират насекоми редовно – предимно в Африка, Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка, подчерта събеседникът и допълни, че само след няколко години се очаква петорно увеличение на търсенето на насекоми.

Още за нагласите на хората към насекомите като храна и какви продуктите от насекоми има на европейския пазар може да гледате във видеото.

 

 

Източник: bloombergtv.bg/