Пламен Русев, основател на Webit, в „Бизнес старт“

В следващите 2-3 години се очаква буря – тежка, дълга и неприятна. Измеренията на кризата ще бъдат различни: от липса на храна в Африка до загуба на пари в развития свят. Ние обаче сме антисистемни – ще инвестираме в компании, които вече са набрали достатъчно капитал, които са растящи, а не стартиращи. Това заяви основателят на Webit Пламен Русев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Повод за разговора беше предстоящото първично публично предлагане (IPO) на дружеството „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ на Пазара на растеж BEAM на Българската фондова борса. На инвеститорите ще бъдат предложени близо 5,6 млн. акции при емисионна стойност от 1,05 лв. на акция. Ако бъдат записани всички акции, компанията ще набере 3 млн. евро, колкото е „таванът“ на BEAM в момента. Парите ще бъдат инвестирани във финалистите на състезанието Founders Games („Игри за предприемачи“).

„Времето е много тежко за борсите. Това е една от най-тежките кризи напоследък. Не само NASDAQ, всички индекси падат. Едновременно с това пада и VC (venture capital) финансирането.“

В момента, в който кризата се случи, увеличих наградата на Founders Games от 1 млн. на 6 млн. долара. Когато всички започват да падат, ние ставаме магнит за таланти от цял свят – така Пламен Русев отговори на въпроса дали се притеснява от спадовете в акциите на технологичните компании и в оценките на непубличните дружества.

Преди дни Bloomberg съобщи, че шведската финтех компания Klarna (бел. ред. – дълго време най-високо оценяваният европейски стартъп) търси 1 млрд. долара в нов рунд финансиране при оценка от $30 млрд. спрямо $46 млрд. през юни м.г.

Webit Investment Network (WIN) цели да създаде група от хора с общ интерес, които може би за пръв път ще получат достъп до глобалния пазар на растежа и възможност да инвестират в стартъпи преди да са станали публични компании. През последните 12 години Webit организира „Игри за предприемачи“, в които участват хиляди компании от цял свят. Процесът на избор минава през 5 кръга, като дружествата се оценяват от стотици инвеститори (вкл. легенди като Тим Дрейпър) и се избират 4-5 компании за финала, обясни Пламен Русев.

„В момента затваряме трети кръг на Founders Games, предстоят полуфинали и финали на 28 юни в София. Успяхме да съчетаем формата със самото IPO, което ще се проведе на 6 юни. Ще има достатъчно време да добавим привлечената сума от IPO-то към фонда на Founders Games и така да дадем възможност на WIN да инвестира в тези успешни компании“.

На въпрос защо е решил да направи IPO на BEAM пазара в България, където има ограничение от 3 млн. евро, вместо да стори това на аналогични пазари в други страни, където таванът е по-висок, Русев отговори: „Ако един бизнес не е устойчив, той не е бизнес. Той е мечти и желания. В този тип инвестиране са нужни правилните хора на правилните пазари в правилните вертикали (индустрии). Оттам нататък има и правилното действие, което има истинско влияние върху живота на хората. Ще дадем на хората достъп до т.нар. пазар на растежа, до който сега имат достъп само големите фондове за рисков капитал.”

„Ние на практика прехвърляме 15 години история на Webit, глобален бранд с цялата екосистема от стотици инвеститори, към бъдещите акционери на WIN. Правя го, защото вярвам, че всеки има своята мисия и трябва да я изпълнява. В случая даваме възможност на стотици, на хиляди българи с много малък риск да се докоснат до най-високодоходния пазар на света. Вярвам, че по този начин ще променяме животи, както и Webit променя“.

Относно внесените в парламента промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които таванът на BEAM пазара ще се вдигне от 3 млн. на 8 млн. евро, гостът каза, че това е важно, защото в противен случай един стартъп в Германия има много по-големи възможности от български стартъп.

„Това е сегрегация на географски принцип и България час по-скоро трябва да вдигне тавана. Това е добре за цялата екосистема и изключителна възможност за компаниите да имат поне 2-3 източника на финансиране.“

Пламен Русев обясни, че почти цялата привлечена сума от първичното публично предлагане ще бъде инвестирана във финалистите на Founders Games. Разходите по организацията на състезанието се поемат от Webit. Плащането от WIN към Webit за правото на инвестиции в тези компании ще бъде 0,1% от инвестираната сума. Инвестициите на WIN ще са в дялов капитал, като големината на инвеститорския тикет ще е между 500 000 и 1,5 млн. долара.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

 

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: