Capital Group се оттегли залога си от банковия сектор в региона

Един-единствен портфолио мениджър в Capital Group даде начало на разпродажби за седем милиарда евро на европейските борси тази година на фона на войната в Украйна и заплахата от глобална рецесия, пише Financial Times.

Capital, един от най-големите фонд мениджъри с активи от над 2,7 трилиона долара, доскоро беше сред малкото инвеститори, подкрепящи акциите на европейските банки. Те обаче се превърнаха в нежелан залог след десетилетие на понижена рентабилност, скандали за злоупотреби и загуба на пазарни дялове, докато се преструктурираха след финансовата криза.

През последните няколко години, водена от уважавания Ник Грейс, Capital натрупа големи дялове в кредитори, включително в Barclays, Deutsche Bank, Commerzbank, Société Générale, UniCredit, Santander, BNP Paribas и UBS.

Опасенията около ускоряващата се инфлация и понижаващия се растеж, които бяха предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, накараха Грейс и колегите му в Capital да продадат акции на тези банки за седем милиарда евро, твърдят запознати източници и изчисления на FT.

Позиции, които

Позиции, които Capital е разпродала от началото на годината. Графика: Financial Times

Грейс, който работи за Capital в продължение на 32 години и е съуправител на фонда EuroPacific Growth за 160 милиарда долара, предприема този ход с цел да предпази Capital Group на фона на очакванията за по-дълбоки загуби.

От 11 февруари акциите на банките в европейските индекси Stoxx и FTSE поевтиняват с по съответно 20 и 14%.

Това подхрани убеждението у някои инвеститори, че книжата на европейските банки са подценени.

„Santander, Standard Chartered, Barclays и UniCredit се търгуват на съотношение цена/печалба от пет пъти“, коментира Дейвид Сера, Algebris. „Това не се е случвало никога в рамките на 50 години… макар войната и инфлацията да представляват ясен риск“, добавя той.

Решението на Capital да заложи на банковите акции и след това бързо да излезе от тях хвърля светлина върху вътрешните работи на един от най-влиятелните и потайни инвеститори в света.

Capital има необичайна структура на фондовете, които управлява. Всеки от тях има няколко портфолио мениджъри, които получават част от парите, за да ги управляват както сметнат за добре. Те се насърчават да правят силни залози в сферите, в които са опитни.

Грейс залага, че книжата на европейските кредитори са подценени спрямо балансите им. Той смята, че те са подобрили нивата на капитала си и представляват по-малък риск, като в същото време биха могли да генерират милиарди печалби с повишаването на лихвените проценти.

Освен това инвестиционни банки като Deutsche и Barclays отчетоха рекордни печалби в резултат на историческия бум на сливанията и придобивания и първичните публични предлагания, както и на нарастващите обеми на търговия на волатилни пазари по време на коронавирусната пандемия.

Грейс и други мениджъри също така се надяват, че дългоочакваната консолидация ще генерира стойност чрез трансгранични и местни сливания.

Въпреки че репутацията и опитът на Грейс първоначално карат много от членовете на Capital да инвестират заедно с него, други не подкрепят банковите акции от години, посочва източник, запознат с инвестициите на фондовете.

Грейс постига добра възвръщаемост на фона на възстановяването на глобалната икономика от първоначалния шок от коронавирусната пандемия и повишаването на лихвите, към което централните банки преминаха за пръв път от десетилетие.

От май 2020 г. до 11 февруари тази година индексът Stoxx European banking се повиши с 95%, а UK FTSE 350 bank – с 57%.

След като Грейс стартира разпродажбата, портфолио мениджъри със сходни позиции последваха примера му. Те също така намаляват притежанията си в индустриални и химически компании, докато разкриват големи позиции в петролния и газовия сектор, добавят запознатите лица.

 

Източник: bloombergtv.bg/