Както при всяка друга криза златото е едно от убежищата за инвеститорите, които разполагат със свободни средства.

В края на 2008 г., с разгара на финансовата криза златото привлече интереса на инвеститорите. От този момент нататък до лятото на 2011 г. неговата цена стремително се покачва.

„Когато кризата започна да отшумява и финансовите пазари да се „успокояват“, златото започна да губи част от своята атрактивност“, пише в анализ на „Моите пари“.

Митове и истини за инвестирането в злато и сребро

Кога трябва да го разглеждаме като надеждно средство за спестяване и увеличаване на парите?

 

С възстановяването на икономиките, свободният ресурс се пренасочи постепенно към други активи, които всъщност са в основата на икономическия растеж. Периодът на възстановяване от предходната финансова криза продължи 4-5 години, в които златото постепенно губеше позиции като инвестиционна дестинация. Когато обаче отново се заговори за забавяне на растежа на икономиките и за първи сигнали за наближаваща нова криза, последва сътресение.

„То беше с неочаквано големи размери, защото светът не беше подготвен за него. Това е пандемията COVID-19 и всички помним ефектите от нея. Всичко това се случи в края на 2019 г. и реакцията на пазарите е ясно видима“, припомня финансовият експерт Иван Стойков.

Освобождението струва на България 32 тона злато

 

Инвеститорите отново предпочетоха златото

Цената на благородния метал отново пое нагоре и това продължи почти 1 година. С овладяването на пандемията и завръщане към нормален цикъл на работа започна и възстановяването на икономиките и от тази криза. Макар в нова реалност и при преструктуриране на много бизнеси, икономиките все пак поеха курс на растеж. За жалост, точно когато вече изглеждаше, че пандемията е под контрол и усилията бяха пренасочени към възстановяване от кризата, възникна нова криза.

Физическото търсене на злато отбеляза ръст от 34% през първото тримесечие на 2022 година

Пазарът на злато започна със „солиден старт“

 

Военният конфликт в Украйна отново потвърди, че в такива ситуации златото е едно от убежищата. Още от началото на 2022 г. то поскъпва, а войната в Украйна допълнително стимулира този ръст. Така в началото на март т.г. цената на златото достигна най-високия си размер за последните 15 г. В момента тя претърпява корекция и се доближава до стойността си от година по-рано.

„Инфлационните процеси, на които сме свидетели през последните месеци, също променят инвестиционните стратегии“, смята Иван Стойков. Сега сред атрактивните активи са суровините и енергийните компании, които отнемат фокуса от златото и го пренасочват към себе си. Независимо от това, както се вижда, златото постоянно е „резервен“ актив. При първи сигнали за задаваща се криза или при внезапно възникнала такава, то е сред първите убежища, към които се насочват инвеститорите. От друга страна, кризите „преместват“ цената на златото на други нива. От тази гледна точка, освен временно убежище, то е и традиционна инвестиция. В разглеждания 15-годишен период, въпреки спадовете след всяка криза, златото все пак значително е поскъпнало. За отминалите 15 години цената му бележи ръст от 185%.

Какво означава това?

Погледнато от инвестиционна гледна точка (а не като временно убежище за свободните пари) за този период инвестиция в злато е генерирала средно по 7,2% доходност всяка година.

Цената на злато се задържа около $1900 за унция

Благородният метал леко поевтинява при спада на американските фондови индекси

 

„Историята показва, че златото е актив, който може да генерира доходност, но може да генерира и значителни загуби“, категоричен е Стойков. По думите му факторът, който е предопределящ се нарича „момент на инвестицията“.

 

Източник: https://money.bg/