Наскоро китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му „трябва да се възползва от възможностите, предоставени от блокчейн технологията“. В реч през 2019 година китайският лидер каза, че блокчейнът е „важен пробив в независимите иновации на основните технологии“.

В резултат на тази реч блокчейнът беше издигнат до национален приоритет за Китай, наред с други технологии, като полупроводниците, в които страната се опитва да увеличи своите възможности. Оттогава, без много публичност и фанфари, Китай изгражда платформа, която има за цел да улесни внедряването на блокчейн технология за компаниите, пише CNBC. Платформата се нарича се Blockchain-based Service Network (BSN).

Ето какво знаем към момента

Първо, какво е блокчейн? Блокчейн за първи път стана известен като основната технология на криптовалутата биткойн. Това е разпределен регистър на дейността, който записва транзакции в биткойн мрежата. Той е децентрализиран и нито един субект не го притежава или управлява. Вместо това се поддържа от мрежа от участници, работещи със специализирани компютри.

Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Компаниите са длъжни да отговарят на променящите се нужди на своите клиенти

 

Всъщност, има много различни дефиниции за това как може да изглежда блокчейн. Някои компании и правителства го оприличават най-общо като технология за разпределяне.

Блокчейн технологията е толкова мощна, че ще промени целият интернет и почти цялата архитектура на ИТ системата

Блокчейн без разрешение, известен също като безнадеждни или публични блокчейн, позволява на всеки да се присъедини и потенциално да прави промени, стига да работи с определен софтуер или устройство. За разлика от тях, разрешените блокчейн обикновено са частни и позволяват само на определени участници да участват в тяхното използване.

Блокчейн, САЩ и Китай

През последните няколко години САЩ са въвлечени в интензивно технологично съперничество с Китай. Днес поднебесната империя се фокусира върху това, което нарича „гранични“ технологии, включително квантови изчисления и полупроводници.

Блокчейн е другата важна област. Китайските технологични компании са поставили голям акцент върху международната експанзия – ход, подкрепен от Пекин в контекста на глобалната технологична битка със САЩ.

А изграждането на огромна блокчейн мрежа от страна на Китай е опит на китайското правителство да подкрепи развитието на блокчейн екосистеми при свои собствени условия, без да се съобразява с останалите, коментират криптоексперти.

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Тази технология вече се използва в много икономически и социални сектори, като образование, здравеопазване, икономика, финанси и разбира се в игралната индустрия

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: