Силният долар, последиците от пандемията и високите нива на дълга са само част от предизвикателствата

Токсичен коктейл от рискове и потенциална поредица от бедствия надвисват над развиващите се пазари в наши дни, смятат експерти. Това е резултат от външните сътресения и нарастващите финансови проблеми, които натежават на страните с ниски и средни доходи. Ситуацията е сред най-големите предизвикателства от 90-те години на миналия век насам, когато поредица от непрекъснати кризи удари икономиките и доведе до сваляне на правителства. Сътресенията, подхранвани от нарастващите цени на храните и енергията, вече завладяват места като Шри Ланка, Египет и Перу, пише Bloomberg.

  1. Какво предизвиква тревогите?

Постпандемичният ръст на инфлацията е рецепта за напрежение в страните, които се нуждаят до долари за внос на енергия, медикаменти и хранителни продукти. Делът на разходите за храна е около 40% от общите разходи в места като Субсахарска Африка – над двойно по-високо ниво спрямо развитите икономики. За да забави ръста на цените, Федералният резерв предприе най-агресивната серия на повишаване на лихвите от две десетилетия насам, което доведе до поскъпване на долара и натиск върху другите валути. Разходите за обслужване на дълга се повишават, точно когато развиващите се страни заеха милиарди долари, за да се справят с Covid-19.

  1. Пандемията ли доведе до това?

Здравната криза определено доведе до социално напрежение, което е една от причините икономистите да прогнозират по-широка тенденция за трусове в някои от най-бедните страни. Перу, която има едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в света, беше разтърсена от седмици на насилие през март и април, докато фермери и шофьори протестираха срещу нарастващите цени на горивата и торовете.

  1. Какви са рисковете?

Настоящата динамика може да доведе до паника сред международните инвеститори и внезапни отливи на капитал от най-засегнатите страни. Това са места като Египет, най-големият вносител на пшеница в света и един от най-големите кредитополучатели на Международния валутен фонд през последните години. След като руската инвазия в Украйна доведе до повишаване на цените на борсово търгуваните стоки, централната банка на страната позволи на египетския паунд да отслабне с над 15% за броени часове и повиши основните лихви за пръв път от пет години.

  1. Къде другаде възникват проблеми?

Шри Ланка е пример за това как недостигът на храна и гориво може да прерасне в насилствени улични протести и да дестабилизира едно непопулярно правителство. Южноазиатската нация изпадна в неизпълнение по външния си дълг през май за първи път от постигането на независимост от Великобритания през 1948 г. Шепа други нации, включително Пакистан, Тунис, Етиопия, Гана и Салвадор, бяха в опасност да последват примера според Bloomberg Economics.

Към средата на май държавните ценни книжа на около дузина развиващи се икономики се търгуваха с доходност с поне десет процентни пункта или повече от тази на американските облигации – показател за задаващо се бедствие. Въпреки че директният ефект от поредица неизпълнения по дълга би бил малък за глобалната икономика, ударите в тези страни обикновено се разпространяват далеч отвъд изходните си точки. Това се случи през 1997 г., когато девалвацията на валутата в Тайланд предизвика по-широка азиатска криза и в крайна сметка доведе до неизпълнение на задълженията на Русия по местния й дълг.

  1. Изцяло лоши ли са новините?

Донякъде повишаването на глобалните цени на суровините беше приветствано за богатите на ресурси региони като Латинска Америка. Износът на говеждо месо и мед бързо нарасна на места като Бразилия и Чили. Но тъй като регионът внася по-голямата част от необходимите горива и торове, притеснението е, че по-високите цени не могат да се компенсират помежду си.

В Бразилия, където напрежението се засилва преди изборите през октомври, правителството на президента Жаир Болсонаро използва непредвидените приходи от стоки, за да разшири помощта за бедните, след като скокът в цените на бензина ускори инфлацията до над 12% през април.

  1. Какъв е отговорът?

Световната банка мобилизира пакет от 170 милиарда долара за реагиране при криза през април, повече от изразходваните 157 милиарда долара при първоначалния отговор срещу коронавирусната пандемия. Някои държави започнаха разговори с МВФ. Въпреки че много богати нации предоставиха отстъпки на развиващите се страни за изплащанията на дълговете, докато се борят с пандемията, напредъкът по плана за подпомагане на затъналите в дългове страни е бавен.

Междувременно часовникът тиктака: Oxfam International предупреди, че въздействието на Covid-19 и нарастващите цени на храните ще тласнат над четвърт милион души към крайна бедност тази година.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Deutsche Bank: Някои развиващи се пазари ще са под натиск от Фед

Войната насочи трейдърите към богатите на суровини развиващи се пазари

Настоящите развиващи се пазари ще са сред икономическите суперсили до 2050 г.

Развиващи се пазари са привлекателни за Gradient

Пандемията опустошава най-големите развиващи се икономики в света

Някои развиващи се пазари биха могли да отбележат ръстове

Индонезия, Индия предпочитани развиващи се пазари за SocGen

 

Източник: bloombergtv.bg/