Вероятността от икономическа слабост е включена в оценките на само някои активи, част от рисковете остават подценени

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Перспективите за скорошна рецесия нарастват. Междувременно това не се отразява в цените на активите, които бяха подкрепени от политиката на Федералния резерв. Това създава както рискове, така и възможности, пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Journal.

Добрите новини са, че цените на активите, чувствителни към паричната политика, значително се понижават. Облигациите, които са най-изложени на стойността на парите в бъдеще – австрийските облигации с падеж 2120 г., губят 60% от цената си спрямо пиковото ѝ ниво от 2020 г. Еквивалентният им залог на фондовите борси са борсово търгуваните фондове като ARK Innovation на Кати Ууд, чийто печалби са заложени далеч в бъдещето, който отчете спад от 70% спрямо върховите нива.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кати Ууд и звукът на променящия се пазар

ARK на Кати Ууд: Копаенето на биткойни може да е полезно за планетата

 

Разбира се, това е добра новина, която инвеститорите в дългови облигации в Австрия или с насоченост към спекулативни технологични акции, вероятно не искат да си припомнят. Но за хората, които искат да вложат пари и те да проработят за тях сега, чувствителните към лихвите акции са много по-евтини.

Същото важи и по принцип: колкото по-висока е оценката, толкова по-дълго е времето за генерирането на възвръщаемост, така че толкова по-големи са и загубите при затягане на паричната политика, което прави чакането по-болезнено. Има и друг начин да се обясни това: по-високите лихвени проценти увеличават възвръщаемостта за краткосрочните спестявания в кеш, така че инвестирането на пари, които обещават възвръщаемост в по-дългосрочен план, изглежда по-малко привлекателно.

Ако Фед премине към по-големи повишения на лихвите, загубите могат да се увеличат. Трейдърите на фючърсните пазари обаче вече очакваха затягането на паричната политика, така че чувствителните към лихвите акции реагираха с големи понижения не само в цените, но и в оценките. Един пример: прогнозата за печалба на акция за следващите 12 месеца на Microsoft се понижи от 34 пъти до 24 пъти от началото на годината въпреки очакван ръст на печалбите.

Когато голяма част от информацията вече е включена в ценообразуването, шансовете за печелене на пари от подобни активи в бъдеще се увеличават.

За съжаление, само паричната политика е ясно включена в ценообразуването, пише Макинтош. Лошите новини са, че на фона на множеството разговори за рецесия, акциите и облигациите не отразяват рисковете.

Междувременно кредитните пазари изпаднаха в паника, след като най-накрая осъзнаха, че рискът от рецесия нараства. Това се отрази на т.нар. „джънк облигации“ с най-нисък CCC рейтинг през миналата седмица и на корпоративните облигации, които бяха обект на разпродажби навсякъде.

При най-често търгуваните „джънк облигации“ с BB рейтинг най-добрият измерител риска е допълнителната доходност или спреда, предоставен над сигурната доходност по държавните ценни книжа, който се намира малко над нивото си от средата на март. Дори спредът при облигациите с CCC рейтинг се повишава спрямо декември 2019 г. Въпреки че малък риск от рецесия е включен в оценките, корпоративните облигации се готвят за много лека рецесия, която би отстранила само най-слабите компании. За момента инвеститорите в облигации се надяват за „леко“ приземяване на икономиката, каквото гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви по-рано, че би могло да се случи.

Трудно е да се определи какво ниво на риска от рецесия е включено в оценките на пазарите, тъй като цените на акциите се влияят от много различни източници на новини. Засега обаче изглежда, че пазарите не се готвят за дълбока рецесия или не се готвят за рецесия като цяло.

Някои опасения са видими на пазара. Акциите на чувствителния към икономиката индустриален сектор се представят слабо, както и чувствителните към потреблението книжа на потребителски ориентираните компании. Междувременно дори технологични гиганти като Amazon търпят загуби. Устойчивите печеливши в потребителския сектор и сектора на комуналните услуги се представят стабилно в рамките на година, което значи, че трябва да са по-способни да преодолеят икономическа слабост.

Рискът от рецесия определено се повишава – европейската икономика се охлажда, Китай е в паника от разпространението на коронавируса, Фед затяга бързо политиката си и потребителската увереност отслабва.

Рецесията може все още да е много далеч и дори да не се стигне до нея, защото пазарът на труда в САЩ е силен и Фед едва започна да повишава лихвите, които така или иначе бяха на исторически ниски нива. Проблемът е, че тази гледна точка е широко отразена на пазарите, но рискът от грешки се увеличава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Петролният пазар не трябва да се страхува от катастрофална рецесия в САЩ

Моние от Lombard Odier очаква рецесия в САЩ през 2023г

Бланкфайн предупреди САЩ да се готви за рецесия

Рецесията няма да е толкова плашеща, колкото звучи

Опасността от рецесия е единствената сила, която в момента удържа цените на петрола

 

Източник: bloombergtv.bg/