Компанията не предлага достатъчно лесна интеграция на онлайн магазините, твърдят търговци

През 2020 г. компанията майка на Facebook – Meta Platforms, разработи услуги за онлайн търговия, докато хората пазаруваха повече от вкъщи, а компанията се сблъска с промени на пазара на дигитална реклама. Две години по-късно служители, бивши директори и търговци на дребно казват, че подразделението продължава да е в процес на разработка, пише Wall Street Journal.

Част от търговците дори казват, че са ядосани от пускането на онлайн търговията на Meta, като отбелязват, че услугата не разполага с основни компоненти, например възможност за показване на продукти в различни цветове и размери, ако не се продават директно през Facebook или Instagram, ограничение къде търговците могат да доставят продуктите си и доставки в същия или на следващия ден. Други магазини обаче виждат възможност да достигнат до много купувачи чрез голяма потребителска база във Facebook и Instagram.

Поне петима старши директори са напуснали компанията през последните шест месеца, твърди бивш директор на подразделението. Facebook е уверена в своя бизнес с онлайн търговия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Изграждането на пълноценна платформа за търговия е многогодишно начинание – такова, което стана приоритет на компанията преди по-малко от две години“, коментира Джо Озбърн, говорител на Meta. „Гордеем се с нашия напредък и с екипите, които работят за създаването на тези преживявания“

Meta започна да засилва усилията си в електронната търговия през първите дни на пандемията, пускайки функции, наречени Facebook и Instagram Shops през май 2020 г.

Магазините позволяват на марките да публикуват своите каталози директно във Facebook и Instagram. Някои марки използват магазините, за да насочват потребителите да купуват от техните уебсайтове, докато други избират да продават артикулите си директно чрез услугите на Meta.

Освен това Meta започна да се подготвя за въздействието на промените в поверителността, които Apple обяви през юни 2020 г. за своите смартфони и таблети iPhone и iPad. Тези промени, които бяха въведени през април 2021 г., позволиха на потребителите да се откажат от проследяването на дейността им на техните устройства от компании като Meta. Тези данни за проследяването са ключови за това как Meta измерва ефективността на рекламите си. Загубата на тези данни тласна рекламодателите към други места, нанасяйки сериозен удар върху печалбата на компанията за последните две тримесечия.

От февруари, когато Meta отчете разочароващ ръст на броя на потребителите и на приходите и каза, че новата политика ще ѝ струва над 10 млрд. долара загубени продажби за 2022 г., акциите на компанията потънаха с повече от 34%. Това се равнява на загуба от 307,8 млрд. долара пазарна стойност. Около 97% от приходите на Meta идват от реклама, сочат резултатите ѝ за първото тримесечие. Освен това Meta каза, че ще харчи повече, тъй като се насочва към метавселената.

 

По статията работи: Елена Кирилова

 

Източник: https://www.investor.bg/