Биткойнът пострада напоследък много сериозно, като беше засегнат от разпродажбата на фондовите пазари, следствие на повишението на лихвите от страна на Фед и бягството на инвеститорите от така наречените „рискови активи“.

След като преодоля последното ключово ниво на подкрепа от 28 550 долара, най-голямата и стара криптовалута продължи да поевтинява и достигна последни нива на търговия (към 12 май) от под 27 000 долара. Сега инвеститорите се чудят до къде може да продължи спада на криптовалутата, която се приема за предвестник на случващото се на целия криптопазар.

Но първо лошите новини за инвеститорите…

Свободното падане на биткойна може да продължи, поне докато не се нормализира ситуацията на фондовите пазари. А това може и да не е много скоро!

Неотдавнашен анализ от DataTrek Research, фирма за пазарни проучвания, разкри как изглежда представянето на индекса тази година в по-широк исторически контекст.

Стойността на Bitcoin падна с 50% от пика си през ноември

Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни

 

„Докато все още остават 3 седмици търговия през май, 2022 г. донесе най-лошата възвръщаемост за годината до момента (-16,3 процента) в сравнение с общите години на спад за индекса с изключение на 1962 г.“, коментира Джесика Рейб, съосновател на DataTrek, в писмо до клиентите.

Въз основа на минали данни е вероятно индексът да продължи да се представя по-слабо през цялата година, отбеляза Рабе.

„Дори ако S&P успее да възстанови някои загуби до края на този месец, вероятно е отрицателната възвръщаемост от началото на годината все още да отговаря на модела на периода януари-май, който е много типичен за годините със загуба на S&P години“, пише тя.

S&P 500 навлезе в свободно падане съвсем скоро, увеличавайки прогнозите на анализаторите за мечи пазар. Индексът претърпя пет последователни седмици на спад, най-дългият от 2011 г. Ако индексът падне под 3854 (което е на около 1.5% от последните му нива на търговия), това би представлявало 20% спад от вътрешнодневния максимум, който експертите предупреждават, че може да се квалифицира като мечи пазар.

Други напречни ветрове, включително продължаващият конфликт в Украйна и националният недостиг на работна ръка, допринесоха за лоша година за фондовия пазар досега.

Стойността на Bitcoin се срина с 14% само за 24 часа

Според търговците скорошният спад на валутата отразява срива на технологичните акции

 

Според DataTrek загубите на S&P 500 през първите пет месеца на годината предвещават лошо за индекса като цяло през останалата част от годината. Въз основа на исторически тенденции, S&P 500 ще продължи да се представя по-слабо през месеците юни-октомври, когато през първите пет месеца на годината се регистрира отрицателна възвръщаемост, но през ноември и декември обикновено се наблюдават загуби и възвръщаемостта се изравнява.

Проблеми и по отношение на стейбълкойните

Върху биткойна натежаха и специфични за криптовалутите проблеми. Един такъв бе – безпрецедентното поевтиняване на една от водещите така наречени „стейбълкойни“.

Така наречената алгоритмична стабилна монета TerraUSD падна до 30 цента за един долар, демонстрирайки в реално време трудностите, които общността на криптовалутите ще има при предоставянето на алтернатива на традиционната финансова система.

TerraUSD е монета, подкрепена от друга криптовалута, наречена Luna. Начинът, по който трябва да работи, е, че когато TerraUSD, или UST, както се нарича, падне под 1 долар, търговците могат да го обменят за еквивалента на 1 долар на Luna.

Но Luna също е в процес на свободно падане…

Гвардията на Luna Foundation по-рано тази седмица заяви, че е отпуснала 1,5 милиарда долара, половината в биткойни, за да помогне за защитата на фиксирането на курса й.

Други стабилни монети, като Tether и USD Coin, са запазили стойността си.

Във връзка с поевтиняването на стабилната монета, министърът на финансите Джанет Йелън предупреди във вторник за заплахата за финансовата стабилност от нерегулираните пазари на криптовалути.

„Стейбилкойнът, известен като TerraUSD, претърпя спад в стойността си“, каза Йелън. „Мисля, че това просто илюстрира, че това е бързо разрастващ се продукт и че има рискове за финансовата стабилност и се нуждаем от подходяща рамка“.

Най-голямата крипто по пазарна капитализация, биткойн, се понижи с 1% в четвъртък и спадна с 34% тази година.

Кога да се купува биткойнът от техническа гледна точка?

За инвеститорите, които чакат на „страничните линии“, за да си купят биткойн, при настоящия спад, текущите нива не дават добра възможност и не свидетелстват, че спадът е приключил. Подобни признаци може да има при две условия. Първо – биткойнът да се върне трайно над нивото на подкрепа, което преодоля съвсем скоро, а именно – 28 600 долара. И второ – биткойнът да се задържи трайно над посоченото ниво.

Едва тогава, поне от техническа гледна точка, може да има някакво доказателство, че низходящият потенциал на биткойна е изчерпан и най-лошото пред цената му е преминало. Но дори и тогава, инвеститорите е добре да имат едно наум, че ръстът може да е крехък.

Иначе, ако биткойнът не намери сила да се върне над посочената граница, то спадът му може да продължи, да се задълбочи и да се насочи към следващото ключово ниво на подкрепа от 21 500 долара.

Залози за цената на bitcoin и ethereum вече ще могат да се правят и на БФБ

 

 

Източник: https://money.bg/