През изминалия месец станахме свидетели на няколко големи движения при акции, които илюстрираха основните пазарни тенденции. Инвеститорите претърпяха нов удар през април, като основните борсови индекси загубиха трилиони долари стойност. S&P 500 падна с близо 9%, докато Nasdaq Composite се понижи с повече от 13%.

Отчетите за корпоративните печалби, страховете от предстояща рецесия, покачващите се лихвени проценти и инфлацията изиграха основна роля за загубите от миналия месец. Ето някои от основните имена, които илюстрираха основните тенденции на фондовия пазар през април.

  1. Netflix

Акциите на Netflix паднаха с близо 50% през април след катастрофален отчет за печалбите. За първи път от повече от десетилетие компанията за стрийминг отчете спад в броя на абонатите си. Инвеститорите вече бяха загрижени за забавянето на растежа преди това съобщение, а акциите се справяха с проблеми като намаляваща инерция от тенденциите за оставане у дома на COVID-19. Компаниите често изпитват големи промени в оценката, когато преминават от растеж към стойност. Изглежда, че това се случва, когато Netflix се настанява в по-утвърдена роля в зряла вече индустрия, но има и други фактори. Има голяма конкуренция от дълъг списък от стрийминг платформи. Има и опасения, че потребителите се уморяват от абонамента. Това не е добре за потенциала за растеж и парични потоци на Netflix и в резултат на това акциите се понижиха.

  1. Coinbase

Coinbase Global падна с 41% миналия месец, въпреки че нямаше новини за печалби от компанията. Имаше някои анализатори, които повлияха на акциите с негативни коментари относно нарастващото влияние на конкуренцията. Нищо от това не е точно новина, но подобни заглавия със сигурност могат да повлекат цените на акциите надолу. Повече от всичко, Coinbase беше жертва на силите на капиталовия пазар. Инвеститорите теглят пари от рискови активи, включително акции на растежа и криптовалути. Биткойнът падна с около 20% миналия месец, а много от по-малките валути и токени паднаха още повече.

Coinbase е растяща акция и нейните финансови резултати отразяват активността на крипто пазарите. Това беше идеалната буря за лош месец. Тезата за дългосрочни инвестиции не се промени много за Coinbase. По-евтино е, ако случайно сте харесали бизнеса, но все още съществуват същите рискове.

 

Източник: https://money.bg/