Криптовалутата TerraUSD имаше една задача: да поддържа стойността си на 1 щатски долар за монета. Откакто стартира през 2020 година, тази виртуална валута правеше предимно това, като рядко се отклоняваше от предвидената цена. Именно това превърна криптовалутата в „остров на стабилност“, в място, където търговците и инвеститорите могат да скрият финансите си на фона на иначе често бурния криптопазар.

Тази седмица TerraUSD обаче също стана част от обезценяването на биткойна и на повечето криптовалути, стана ясно от световните криптоборси. След като цената на стейбълкойна спадна с повече от една трета на 9 май, след това падна до 23 цента на 11 май.

Стойността на Bitcoin се срина с 14% само за 24 часа

Според търговците скорошният спад на валутата отразява срива на технологичните акции

 

Този срив удари инвеститорите със загуби за милиарди долари. Той рикошира обратно в други криптовалути, помагайки за допълнително намаляване на цената на биткойна. Друга стабилна монета (стейбълкойн) – tether, се понижи до 96 цента на 12 май.

Цената на акциите на най-голямата американска криптоборса Coinbase Global падна с над 75% тази година. На 10 май тя заяви, че губи потребители и обем на търговия.

Криптопазарът нарасна през последните години, като работи като паралелна финансова система със собствена версия на банките и кредитирането. Тези функции привлякоха по-голям ангажимент от страна на Wall Street и рисковите инвестиции, запълвайки касите на крипто стартъпите с много пари.

Спадът в цената на TerraUSD повдига спешни въпроси относно амбициите на крипторазработчиците да изградят нова форма на финансиране, пише Financial News, цитирайки експерти в областта на триптовалутата. Според тях, въпреки големият шум, зараждащата се крипто екосистема все още е предразположена към огромна дестабилизация.

Инвеститорите упорито използват стейбълкойни и към началото на май 2022 година по официални данни са скрили около $180 милиарда в тях. Търговецът може да продаде биткойн за TerraUSD, след което да използва TerraUSD, за да купи етер, друга криптовалута, без изобщо да се докосва до долари или до банкова сметка. Как обаче можете да направите нещо стабилно във все още нестабилна финансова система? На този въпрос отговорът все още не е съвсем ясен.

Цената на биткойна се срина. Ще продължи ли да пада?

За първи път от юли 2021 година криптовалутата се разменяше за под $30 000

 

Източник: https://money.bg/