Apple загуби позицията си на най-ценната компания в света на фона на сериозната разпродажба на акции на технологичните компании. В последно време инвеститорите продават акции в технологични фирми и се насочват към „по-малко рискови активи“, пише BBC.

Акциите на Apple са паднали с над 5% в Ню Йорк в сряда, а търговията е приключила с пазарна оценка от 2,37 трилиона долара. Това означава, че Apple губи позицията си на най-ценната компания в света.

Държавно предприятие на Саудитска Арабия за производство на нефт и природен газ Saudi Aramco си върна първото място като най-ценна компания в света и измести iPhone за първи път от две години. Пазарната оценка на компанията е 2,42 трилиона долара.

Това е първият път, когато Aramco заема челното място от 2020 г. насам. Акциите на производителите на енергия се повишиха тази година, след като цената на суровия петрол и природния газ също се повишиха.

След 20 години: Apple спира производството на емблематичния iPod

MP3 плейърът влезе в продажба през ноември 2001 година

 

Междувременно акциите на Apple падат с близо 20% от началото на годината след разпродажба на технологични акции.

Технологичният индекс Nasdaq се понижи 3,2% в сряда в Ню Йорк, след като официалните данни показаха, че инфлацията в САЩ остава близо до над 40-годишен връх.

Ръстът на цените е най-голямата заплаха за възстановяването на световната икономика. Централните банки по света започват да повишават лихвените проценти, което предизвика преместване на по-рисковите инвестиции, поради опасенията, че по-високата цена на кредитите ще забави икономическия растеж.

Apple нае ветеран на Ford, който е работил 31 години в компанията

Привличането на Уйкашевич предполага, че Apple продължава да се стреми към разработка автономна кола

 

Преместването в по-сигурни активи, понижи и цената на биткойн, която е 28 000 долара. Най-голямата и най-известна криптовалута в света вече е загубила около 60% от стойността си, след като достигна рекордно ниво през ноември миналата година.

Ethereum падна с повече от 10%.

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: