Кризата в Украйна и нарастващата инфлация в цял свят сега се превърнаха в най-сериозните заплахи пред световната финансова система. Това пише ABC News, с позоваване на Федералния резерв (Фед) на САЩ.

„Фед вече не разглежда COVID пандемията като най-голямата заплаха за световната финансова система. Тя беше заменена от конфликта в Украйна и рекордната инфлация в света като цяло“, се казва в публикацията.

Както отбелязва американският регулаторът, именно събитията в Украйна допринесоха до голяма степен за нарастването на икономическата несигурност в света.

„Негативно на финансовата система в САЩ и в света могат да повлияят продължаващите неблагоприятни изненади по отношение на ръста на инфлацията и на лихвените проценти, особено ако са придружени от спад в икономическата активност“, се отбелязва в статията.

Само преди 5 дни Фeдepaлният peзepв (Фeд) нa CAЩ пoвиши ocнoвнитe cи лиxви c 0,5 пpoцeнтни пyнĸтa (c 50 бaзиcни тoчĸи) дo диaпaзoнa 0,75 – 1%, cлeд ĸaтo нa пpeдишнoтo cи зaceдaниe вдигнa лиxвaтa c 0,25 дo диaпaзoнa 0,25-0,50%. Toвa e нaй-гoлямoтo пoвишeниe нa ocнoвнитe лиxви oт 2000 г. нacaм.

Фeд cъщeвpeмeннo пoтвъpди пo-aгpecивнaтa cи cтpaтeгия в oпит дa oвлaдee нaй-pязĸo пoĸaчвaщaтa ce инфлaциятa в CAЩ oт 40 гoдини нacaм.

Фед с най-рязкото повишение на основните лихви от 22 години насам

Стремежът е да се овладее най-бързо покачващата се инфлацията в САЩ от 40 години насам

 

Източник: https://money.bg/