Медта все още има много непоколебими поддръжници, които твърдят, че инвеститорите се притесняват от рисковете, които все още не са се реализирали

Търговците на мед са изправени пред нервен шок, тъй като инвеститорите на финансовите пазари се фокусират върху риска, че рестрикциите заради Covid в Китай могат да се комбинират с по-широки инфлационни сътресения и да доведат до спиране на глобалния растеж, пише Bloomberg.

Цените на метала, известен като икономическа сигнална лампа, се понижиха с почти 9% за 10-дневен период тази седмица на Лондонския пазар за метали, което е най-резкият спад от март 2020 г. насам. Спадът идва в момент, когато Китай се бори да овладее пламтящите огнища на Covid-19, а някои развити икономики клонят към рецесия.

Китайските локдауни също биха могли да ограничат предлагането, но бързото поевтиняване на медта сигнализира, че засега инвеститорите виждат по-големи рискове от страна на търсенето. Цените са се понижили с 13 % спрямо рекордния мартенски връх, тъй като фокусът се измества от динамиката на ограниченото предлагане на пазара на мед към бързо нарастващите рискове за световната икономика.

„Преди седмица всички говореха за възможностите за ръст на медта, а сега всички дискусии са за рисковете от спад“, каза по телефона от Лондон Дънкан Хобс, анализатор в компанията за търговия с метали Concord Resources Ltd. „Налице е пълен обрат в настроенията.“

Copper Craters

В Европа физическите търговци и големите производители все още отчитат засилено търсене. Фабриките обаче са изправени пред двойни насрещни ветрове, породени от рязкото повишаване на цените на енергията и недостига на ключови части, което принуди някои заводи да спрат работа. Освен затрудненията в предлагането неочаквано големият спад на фабричните поръчки и промишленото производство в Германия през тази седмица също породи тревога относно перспективите за търсенето на метали за крайно потребление.

„Ако търсите лоши новини, просто погледнете германските макроданни“, каза Карстен Бржески, глобален ръководител на макроизследванията в ING, в бележка, изпратена по електронната поща. „Продължаваме да очакваме свиване на германската икономика през второто тримесечие.“

Производствените показатели в САЩ все още сигнализират за силна експанзия в индустриалното ядро на водещата световна икономика. Но заплахата за растежа, произтичаща от повишаването на лихвените проценти и необузданата инфлация, предизвика буря на финансовите пазари през тази седмица, като облигациите и акциите се сринаха, а доларът поскъпна, тъй като инвеститорите търсят сигурност в парите в брой. Рязкото поскъпване на долара идва в момент, когато валутите и цените на облигациите в развиващите се пазари се сриват, оказвайки натиск върху производителите, които трябва да плащат за мед и други стоки в долари.

На Лондонския пазар за метали медта се търгуваше за 9440 долара за тон, което представляваше седмичен спад от 3,3% и пети пореден седмичен спад. През март металът достигна рекордно високо ниво от 10 845 долара за тон, но сега се търгува със спад от 3,2 % през тази година.

Твърде скъпо
Другите метали също са обхванати от спад, като алуминият поевтиня с повече от 20 % спрямо мартенския връх, тъй като нарастващите цени на други суровини засягат бюджетите на домакинствата и оказват натиск върху индустриалните купувачи в области като автомобилостроенето и строителството.

„Обезпокоени сме от инфлационния натиск, който наблюдаваме в САЩ и Европа при високите цени на енергията“, заяви по Bloomberg TV Хилде Мерете Аасхайм, главен изпълнителен директор на производителя на алуминий Norsk Hydro ASA. „Можем да рискуваме рецесия в смисъл, че стоките или продуктите просто стават твърде скъпи“.

Дори в областите, където перспективите пред търсенето изглеждат най-ярки, инфлацията на суровините представлява насрещен вятър за растежа. Металите за акумулаторни батерии, включително литий, кобалт и никел, поскъпнаха през тази година, заплашвайки да намалят маржовете на производителите на електрически превозни средства и да повишат цените за потребителите, които вече са изправени пред скок на разходите за основни продукти – от храна до енергия и гориво.

„Трябва да следим това отблизо и то оказва натиск върху цялото уравнение“, заяви финансовият директор на Volkswagen AG Арно Анлиц в разговор с репортери в сряда, коментирайки неотдавнашното покачване на цените на металите за батерии. „Опитваме се да компенсираме увеличението на суровините, доколкото е възможно, но не можем да изключим, че в бъдеще може да има допълнителни ценови стъпки, за да осигурим маржа.“

Медта все още има много непоколебими поддръжници, които твърдят, че пазарът е критично свит, като запасите са на опасно ниски нива, а рисковете за доставките нарастват. Те казват, че инвеститорите се притесняват от рисковете за търсенето, които все още не са се реализирали, а резкият, но краткотраен отскок в четвъртък показа, че залагането на по-нататъшни спадове също е рисковано.

Поуките от първите спирания на производството в Китай показват, че правителствените ограничения също могат да повлияят на предлагането, като предизвикат дълбоки и дълготрайни сътресения в металургичните предприятия и превозвачите. А търсенето може да се възстанови по-лесно, подпомогнато от масивни правителствени стимули.

Руският износ също е затруднен от началото на войната в Украйна, а някои големи потребители се заричат да не купуват изнасяния метал поради опасения, че косвено финансират конфликта. Това създава напрежение в Европа, където премиите, които потребителите плащат за метала на място, нарастват значително за първи път от години, което предполага, че купувачите са изправени пред рядък недостиг на предлагане.

Supply

Предстои да разберем дали търсенето или предлагането в крайна сметка ще бъде засегнато най-силно, но бързите и критични промени от двете страни на скалата изглежда ще предизвикат все по-хаотични условия за търговия на фючърсните и физическите пазари. Това ще създаде капани както за биковете, така и за мечките.

„В началото на годината имаше голяма увереност относно перспективите в Европа, но сега хората са по-несигурни“, каза Хобс от Concord. „Но е важно да се отбележи, че макар рисковете за търсенето да са реални, в момента те все още са предимно само рискове.“

 

Източник: bloombergtv.bg/