Инвеститорите трябва да се подготвят за още волатилност до края на годината

Лихвите се повишават, растежът се забавя, а инфлацията изяжда доходите на домакинствата и маржовете на компаниите. Силата на всеки един от тези фактори е обект на дебат, пише MarketWatch.

Междувременно коронавирусната пандемия и войната между Русия и Украйна продължават да се отразяват на пазарите, удряйки сериозно цените на борсово търгуваните стоки и внасяйки несигурност от опасността за потенциално по-широк и разрушителен конфликт.

Цялостната картина бързо се промени от пазар, който възнаграждаваше растежа по всички начини, до пазар, който оценява печалбите на компаниите и паричния поток преди всичко. Печелившите акции и сектори от миналото десетилетие вече не са предпочитани, а повишаването на цените на облигациите приключва.

Пазарът реагира бурно на Федералния комитет за отворен пазар, който повиши лихвите с 0,5% за втори път от началото на века. Централните банкери представиха плановете си за ограничаване на раздутия баланс на Федералния резерв – процес, известен като количествено затягане.

Индексът S&P 500 се повиши с 3% след пресконференцията на гуверньора Джером Пауъл в сряда, след като стана ясно, че увеличение на лихвите с 0,75% не се планира на този етап.

 

 

До четвъртък обаче ентусиазмът на инвеститорите се изпари. S&P 500 отчете понижение от 3,6%, а Nasdaq Composite – със забележителните 5%. Доходността по облигациите нарасна, като при 10-годишните държавни ценни книжа достигна около 3% за пръв път от 2018 г. насам. Така инвеститорите включиха в оценките си информацията, която получиха за пътя на лихвите до края на годината.

Докладът за работните места за април, който беше публикуван в петък, потвърди посоката на Фед, понижавайки допълнително цените на акциите и увеличавайки доходността по облигациите. С отварянето на 11,5 милиона работни места в страната и по-малко от шест милиона безработни пазарът на труда безспорно е изключително затегнат.

Това е рецепта за ръст на възнагражденията, който ще доведе до по-широко ускорение на инфлацията. Фед може да остане фокусиран върху ценовата стабилност, която е част от неговия мандат, и да не се тревожи за безработицата. Това означава, че лихвените проценти ще продължават да се покачват.

Всичко това ще натежи на акциите на растежа. Фактът, че инвеститорите могат да спечелят 3% или повече от безрисковите ДКЦ означава, че акциите на компании от сектори с бавен растеж и увеличаваща се доходност – включително на комуналните услуги и на недвижимите имоти, могат да бъдат поставени под натиск. По-високите лихвени проценти също така значат по-висока доходност по облигациите, особено при по-дългосрочните.

До момента в този сезон на отчетите маржовете на печалба на компаниите от S&P 500 се свиват с почти 4% на годишна база, сочат данни на Credit Suisse. Акциите на дружествата с относително ниски оценки и дейност, генерираща високи приходи, могат да се окажат най-доброто място за инвеститорите на фона на множеството неизвестни.

Много от книжата на компании с високи нива на свободни парични потоци в S&P 500, които се търгуват под средните нива, са в банковия и финансовия сектор – група, която трябва да отчете увеличаване на печалбите си заради повишаването на лихвите. Относително ниските оценки отразяват неизвестността по отношение на икономиката и степента, в която тя ще се влоши през тази и следващата година, което може да се отрази в загуби при кредитирането.

Citigroup, Citizens Financial Group, Synchrony Financial и UBS отразяват тези показатели. Това се отнася и за някои производители на петрол и газ, които се противопоставиха на тенденцията за свиване на маржовете на печалбите през този сезон на отчетите и ще продължат да се възползват от шока при доставките, предизвикан от войната в Украйна, вече довела до покачване на цените на енергията. APA, Marathon Oil и Occidental Petroleum – скорошна покупка на Уорън Бъфет – са потенциални имена в сектора.

Волатилността пое управлението. Инвеститорите трябва да затегнат коланите и да се подготвят за още трусове по пътя.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

 

Източник: bloombergtv.bg/