Ако настроенията към риска продължат да намаляват криптовалутата може да поевтинее до 20 000 долара

Биткойнът се срина за седми път за осем дни, което поражда опасения, че спадът рискува да изтласка най-голямата криптовалута от обхвата, в който се търгува през по-голямата част от годината.

Криптовалутите са под натиск от цялостното нежелание за риск, което обхвана световните пазари, докато централните банки се борят с инфлацията и се опитват да смекчат стимулите, добавени по време на пандемията от Covid. Досега тази година биткойнът е поевтинял с повече от 20%.

„Ако настроенията към риска продължат да намаляват, техническите графики предполагат, че биткойн може да е на път до $28 000 и след това до $20 000,” каза в имейл Джефри Хали, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific.

Биткойнът падна с цели 3,2% до $35 276 при търговията в Ню Йорк. Това е най-ниското ниво от февруари. Криптовалутата падна с около 8% в четвъртък. Цифровият актив се колебае между приблизително 33 000 долара и 48 000 долара, на каквото ниво започна годината.

Около 475 милиона долара в дълга позиция са били ликвидирани през последните 24 часа, според данни на Coinglass.

Ether, Avalanche и Solana също поевтиняха тази седмица.

Биткойнът „се понижи с близо 10% и има шансове да премине под текущото ниво“, каза Едул Пател, главен изпълнителен директор и съосновател на Mudrex, базирана на алгоритми крипто инвестиционна платформа. „Стабилното ниво сега е $32 000.“

Биткойн до голяма степен се търгува в тандем с технологични акции – както криптовалутата, така и ориентираният към технологиите Nasdaq 100 достигнаха най-високите си стойности през ноември и оттогава са на променлива низходяща пътека.

90-дневният коефициент на корелация на биткойн и технологичния индикатор сега е над 0,67, най-високото такова отчитане в данните на Bloomberg от 2010 г. (Коефициент 1 означава, че активите се движат в крачка, докато минус 1 ще покаже, че се движат в противоположни посоки.)

Дейвид Дуонг, ръководител на институционалните изследвания в Coinbase Global Inc., твърди, че има много пречки пред крипто – и други пазари – тази година, включително по-ястребови политики на централната банка, както и несигурност по пътя на глобалните икономики.

Дуонг присъства на конференцията на Milken Institute миналата седмица, като каза, че мнозина смятат – въпреки сътресенията, наблюдавани на пазарите досега тази година – че „все още има добър шанс за по-нататъшна корекция надолу в рисковите активи“.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: