Цената на златото в четвъртък сутринта се покачи с 1,65% след коментара на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл, че регулаторът изключва увеличение от 75 базисни пункта на основния лихвен процент.

Според данните от днешната търговия цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 32,08 долара, или с 1,72%, до 1901,06 долара за тройунция.

Юлските сребърни фючърси в същото време поскъпнаха с 3,66% до $23,218 за тройунция.

Пазарът на злато отбелязва силни печалби в четвъртък сутринта, тъй като инвеститорите оценяват коментарите на Пауъл, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши базовата лихвена ставка със 75 базисни пункта наведнъж.

„Цената на златото беше задържана от очакванията на някои анализатори, че Фед може да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта“, каза Наим Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, пред Wall Street Journal.

В сряда регулаторът повиши основния лихвен процент с 50 процентни пункта, до диапазона от 0,75-1% годишно. Решението съвпадна с прогнозите на повечето анализатори.

Джером Пауъл увери американците, че централната банка ще направи всичко необходимо, за да ограничи растящата инфлация, като същевременно призна, че това може да причини икономическа болка. Фед повиши лихвените проценти с очаквано половин процентен пункт и Пауъл каза, че подобни ходове са на масата за юни и юли. Той също така се изказа срещу по-голямото увеличение от 75 базисни точки, което доведе до намаляване на доходността на долара и държавни облигации от последните върхове и стимулира търсенето на кюлчета.

Анализаторите очакват реалните доходи да окажат натиск за понижаване на цените на златото през втората половина на тази година, като същевременно отбелязват, че опасенията около инфлацията, геополитическите рискове и по-бавния растеж могат да създадат повишен риск в краткосрочен план, пише Тrading Еconomics.