Андрей Стойчев, финансов анализатор, „Светът е бизнес“

Очакванията са Федералният резерв на САЩ да повиши лихвения процент по-агресивно с 0,5% на заседанието си в сряда. Пазарите вече не реагират толкова импулсивно на военните действия в Украйна, като следят повече макро обстановката около евентуален край и последствията от кризата за икономиките на всички замесени страни. Остават много неизвестни около развитието на пандемията, високите темпове на инфлацията и плановете на Фед и Европейската централна банка да се справи с тях. Това коментира финансовият анализатор Андрей Стойчев в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

 

 

Влиянието върху инфлацията на повишаването на лихвите няма да бъде усетено веднага, но пазарите вече реагират, каза Стойчев.

„Колкото повече се покачват лихвените проценти, толкова повече намалява апетитът към високорискови активи и капиталите се местят на места, където са малко по-защитени, но носят достатъчно добра доходност с оглед на очакваните лихвени проценти.“ 

Това влияе на отлива на свежи капитали от капиталовите пазари, където ситуацията ще придобие негативен оттенък, както се вижда от бързия спад в технологичния сектор, каза Стойчев. Покачването на лихвите води и до засилен интерес към държавните ценни книжа, както се вижда от повишената им доходност.

При криптовалутите се наблюдава още по-голяма корелация с капиталовите пазари, особено Dow Jones и NASDAQ в САЩ, заради навлизането на големите традиционни инвеститори.

Както петролното ембарго на руски петрол от ЕС, така и заплахата на Путин да спира да изпълнява договори с „неприятелски“ държави, до голяма степен са включени в цената на суровината, което обяснява и голямата ѝ волатилност. Цената на газа също очаквано расте, коментира Стойчев.

„Цените на суровините вече са отразили 80%-90% тази фундаментална новина.“

Това се отнася както за енергийните ресурси, така и за металите, докато при храните ефект имат и допълнителни неизвестни, които „държат пазара нащрек“, допълни той, визирайки ролята на Украйна като важен производител на основни храни и производството й през следващата година.

През 2022 г. пазарите няма да бъдат еднопосочни както предишни периоди, коментира Стойчев.

„С отшумяването на пандемията се получиха зародиши на инфлационни процеси, които накараха централните банки като Фед да гледат в посока ограничаване на вливането на ликвидност и малко по-агресивно от първоначално заложените повишавания на лихвените проценти. Избухването на войната допълнително разконцентрира пазарите с натиска на Запада към Русия и на Русия към Украйна и подкрепящите я държави.“

Това е предизвикало допълнителна несигурност и процеси, нарушаващи нормалния бизнес на различни компании, и има голяма неизвестност около по-дългосрочните трендове на пазарите с оглед военните действия и въздействието на коронавируса върху Китай.

„Ситуацията с коронавируса в Китай има някакво развитие в негативен аспект и не е ясно през есента какви ще бъдат цифрите, щамовете, и евентуалните притеснения в Европа и САЩ.“

Технологичният сектор може да пострада в подобна ситуация, която ще даде тласък на компании във военно-промишления комплекс. Някои от европейските акции са притиснати от военната криза, докато за други се очертават нови възможности.

*Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/