Криптовалутите станаха свидетели на повишен интерес от страна на институционалните инвеститори през последните месеци, тъй като инфлацията се покачва и привлекателността на популярните монети като безопасно убежище и устройство за съхранение на богатство се повишава на фона на нестабилния пазар.

Chainalysis, крипто информационна фирма, разкри в доклад от 20-ти април, че крипто инвеститорите по целия свят са реализирали общи печалби от 162,7 милиарда долара през 2021 г., спрямо едва 35,5 милиарда долара през предходната година. Съединените щати водят в тези печалби с над 47 милиарда долара, следвани от Обединеното кралство, Германия и Япония.

Едно от интересните неща, изтъкнати в доклада и може би рязко напомняне за възможностите на революционната блокчейн технология, беше, че страните, които не се класират високо по традиционните показатели за икономически просперитет, като брутния вътрешен продукт (БВП), обикновено превъзхождат в крипто пространството. Например Турция, която се нарежда на 11-о място в света по БВП, е шеста по реализирани печалби от криптовалута с 4,6 милиарда долара. Украйна, символ срещу руската агресия, е 40-та по БВП, но 13-та по реализирани печалби от криптовалута от 2,8 милиарда долара.

Докладът също така обсъди подробно развитието на криптовалутите в Китай, един от най-големите криптовалутни пазари в света. През 2021 г. общите изчислени реализирани печалби от криптовалута за Китай са 5,1 милиарда долара, спрямо 1,7 милиарда долара през 2020 г. Това представлява годишен темп на растеж от впечатляващите 194%, въпреки регулаторните мерки предприети срещу блокчейн технологиите в Китай. И все пак, този темп е е далеч по-нисък от темпове на растеж на други крипто страни като САЩ – 476, Обединеното кралство – 431% и Германия – 423%.

Ето и кои са петте най-големи криптокомпании в света, според данните на InsiderMonkey:

  1. Grayscale

Grayscale е компания за инвестиране в цифрови валути. Някои от услугите, които предоставя, включват – пазарна информация, инвестиционна експозиция и инвестиционни продукти, свързани с развиващия се клас активи. Фирмата предлага едни от най-големите публично търгувани крипто фондове в целия свят. Те включват Grayscale Bitcoin Trust и Grayscale Ethereum Trust. Заедно двата фонда управляват активи от над 11 милиарда долара. Grayscale предоставя близо 20 публично търгувани инвестиционни продукта за криптовалути.

Майкъл Соненшейн, главен изпълнителен директор на Grayscale, каза на крипто конференция през ноември миналата година, че нови бизнеси се сближават около игрите, виртуалната реалност в мрежите на социалните медии в дигиталното пространство, нещо като метавселена. Коментарите сочат, че компанията може да започне да предлага и инвестиционни продукти на компании от метавселената в близко бъдеще. Grayscale вярва, че метавселената е пазарна възможност за трилиони долари. Според фирмата приходите от метавселената могат да нараснат до повече от 400 милиарда долара до 2025 г.

  1. Binance

Binance е борса за криптовалути, която е най-голямата в света по отношение на ежедневните

сделки в платформата. Борсата предлага крипто сделки на спот, деривати и дефи пазари. Борсата има повече от 30 милиона потребители. През 2017 г., когато беше пусната, имаше само около 120 000 потребители.

Близо 29 милиона посетители седмично посещават уебсайта и приложението Binance. Дневният обем на търговия с приложението е близо 10 милиарда долара, най-големият в света. Компанията е имала приходи от над 20 милиарда долара през 2021 г., според оценките на Bloomberg.

Binance публикува тези невероятни числа въпреки факта, че е забранена в популярни крипто региони като Китай, Обединеното кралство и Сингапур. Фирмата планира да стане публична през 2024 г. и е насочена към оценка от около 300 милиарда долара. За сравнение – най-близкият конкурент на Binance, борсата Coinbase, струва само 40 милиарда долара. Binance е най-голямата борса за криптовалути в света от 2018 г. Освен Турция, други страни с висок трафик на Binance включват Русия и Бразилия.

  1. International Business Machines Corporation

International Business Machines Corporation предоставя решения и услуги, свързани с информацията и технологиите. Компанията инвестира сериозно в нови технологии като облачни изчисления, изкуствен интелект и блокчейн през последните няколко години. В софтуерното пространство на AI той контролира близо 14% от пазарния дял. Едно от конкурентните предимства, които фирмата има пред останалите на пазара, е, че има голям поток от приходи от утвърден бизнес, който й помага да финансира инициативи за растеж.

International Business Machines Corporation предлага корпоративни блокчейн решения и услуги. Компанията си партнира със Stellar, блокчейн, който много наподобява Ripple, и Stronghold, стартираща компания, за да пусне USD Anchor, стабилна монета, подкрепяна от банки. Някои от продуктите, които компанията предлага в крипто пространството, включват решения за веригата на доставки, управление на идентичност и управление на цифрови активи. Хедж фондовете също са настроени позитивно към IBM. Arrowstreet Capital е водещ акционер във фирмата с дял на стойност 440 милиона долара.

  1. Twitter

Компанията е втората най-популярна платформа за социални медии в света, контролираща повече от 7% от пазарния дял в това пространство. Twitter наскоро беше купена от милиардера Илон Мъск в сделка на стойност 44 милиарда долара. Някои от конкурентните предимства, които фирмата предлага пред партньорите, включват новинарска емисия в реално време, по-разнообразна аудитория и относителна свобода от реклами. Компанията има повече от 200 милиона активни потребители дневно.

Twitter има отделно бизнес звено, наречено Twitter Crypto, което е посветено на развитието на крипто страната на мрежата. Twitter също играе роля в развитието на блокчейн технология, която се грижи за децентрализирани социални мрежи. Миналата година компанията въведе функция, която позволява на потребителите да дават бакшиши на други потребители на платформата чрез биткойн плащания, направени чрез платформата Lightning. Инвеститорите на дребно, насочени към крипто индустрията, също имат голямо присъствие в платформата Twitter.

  1. Coinbase Global

Coinbase Global е финтех платформа, която предоставя услуги за крипто икономиката. Това е един от най-големите и популярни крипто борси в света. Фирмата има повече от 89 милиона проверени потребители, 11 000 институции и 185 000 партньори в екосистемата в над 100 страни. Компанията има конкурентно предимство като един от „пионерите“ в крипто пространството. Тя дебютира на пазара през април 2021 г. и постигна оценка от над 85 милиарда долара в едно от най-големите IPO за годината.

Coinbase Global надмина пазарните оценки за печалбата на акция през три от последните четири тримесечия. Предстоящата конференция за резултатите на компанията е насрочено за средата на май. Въпреки звездните печалби, цената на акциите продължава да отчита стабилно понижение на фона на по-широко затишие около предложенията за растеж в светлината на повишаващата се инфлация и лихвени проценти. Хедж фондовете също са инвестирали във фирмата. ARK Investment Management притежава дял от компанията на стойност 1,3 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари

 

Автор:  Теодор Минчев

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: