Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант „Елана Трейдинг“, „Клуб Investor“

Опасността от рецесия в момента е много голяма. Фед най-вероятно ще повиши лихвата с половин процент на заседанието си в средата на идната седмица и ще я качи до 3-3,5% до края на годината и началото на следващата. Това е прекалено много лихвено бреме не само за бизнеса, но и за населението и държавата, която също ще трябва да плаща много големи лихви. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант  в „Елана Трейдинг“, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Инфлацията влезе в тази си фаза, която може да бъде спряна само от икономическа рецесия”.

Рецесията ще се отрази на пазара с много сериозни разпродажби. Единственият инструмент, който работи добре в такава ситуация, са правителствените облигации. Инвестирането в тях би предпазило капитала от допълнителни разпродажби.

През последните пет-шест месеца виждаме намаляване на експозициите на големите инвеститори. Те продават. Тези, които купуват, са индивидуалните инвеститори, защото те се водят от желанието да намерят място на парите си, за да не ги яде инфлацията. Големите спекуланти се движат от друго – те знаят, че в рамките на следващите няколко тримесечия икономиката ще се забави силно. Това означава, че и инфлацията ще отчете някакво намаление. Това означава, че тези сектори, които се представят добре в среда на по-силен икономически растеж и инфлация, какъвто е технологичният сектор, ще отстъпят мястото си на облигации, на компании от здравеопазването, на компании, които носят доходност, такива, каквито имат дивиденти.

Що се отнася до корпоративните отчети на компаниите събеседникът посочи, че те са показали подобряване на приходите им, но и изоставане на ръста на печалбите заради инфлацията. Колкото повече Федералният резерв се готви да бори тази инфлация, толкова повече изостава технологичният сектор по отношение на цената на акциите.

„Затрудняването на доставките и поскъпването на суровините удря нормата на печалба на всички компании”.

Компаниите, които работят извън САЩ, отчитат по-добро повишаване на нормата на печалба, посочи Цачев и допълни, че това според него се дължи на доброто състояние на възникващите пазари.

Tesla беше компанията с едни от най-големите изменения, тя загуби 125 млрд. долара пазарна капитализация, което е три пъти повече, отколкото Илон Мъск се кани да плати, за да купи Twitter.

Microsoft от друга страна показа много добър отчет, но трябва да се фокусираме върху компаниите, които дават прогнози за следващите три месеца.

„Много малка група от компаниите се осмеляват да направят големи прогнози”.

Инвеститорите все още се колебаят между това дали да продават всичко, или все още виждат надежда, че големите компании ще успеят да спасят пазара, подчерта Цачев.

Какво се случва на пазара на суровини и защо расте биткойнът може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/