Диамантената индустрия се оказа един от изненадващите победители, докато глобалната икономика се намира в огромна криза заради пандемията и войната в Украйна. Именно диамантите са все по-добри „приятели“ на инвеститорите, които търсят алтернатива за парите си.

Благородните камъни са компактни, не всички изискват специални условия за съхранение като предметите на изкуството, например. Лесно се пренасят, подходящи са и за наследство. Не на последно място, диамантите са красиви и имат емоционална стойност.

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Страните се опитват да преминат към плащания рупии-рубли

 

След успешната 2021 година, най-големият производител на диаманти в света De Beers тази година предприе едно от най-агресивните увеличения на цените през последните години. Компанията се възползва от увеличаващата се мания за купуване на необработени камъни и отбеляза огромен финансов успех, пише Bloomberg.

De Beers повиши цените с около 8% още на първата си продажба за тази година, като най-голямо беше поскъпването за по-малките и по-евтини камъни. Месеци по-късно някои камъни повишиха цената си с над 20%. Според прогнозите, до края на годината цената на диамантите ще се увеличи още, защото търсенето расте. Най-вече търсенето с цел инвестиция.

Диамантите са сред най-големите победители от локдауните заради пандемията, защото достъпът до конкурентните луксозни предложения беше ограничен, обясняват експертите.

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Руската „Алроса“ увеличи добива си на диаманти през 2021 година с 8%

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: