Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, „Светът е бизнес“

България е пропуснала да разработи собствените си газови находища през последните години, както и Европа, и това е довело до разширяването на зависимостта от Русия. Заедно с тези находища, България трябва да развие и участие в проекти за алтернативни транспортни коридори на газ в региона. Това заяви Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„България има собствен ресурс, отказва да го вземе и обрича населението си на някакво безвремие. Над нас румънците добиват, под нас турците добиват – ние имаме мораториум… Този мораториум отдавна трябваше да се вдигне.

Ние нямаме нищо друго освен въглища като залежи на наша територия – всичко останало го купуваме – тях решихме да ги изключим от нашия енергиен микс. Трябва да помислим дори за искане за дерогация по редица въпроси, свързани със Зелената сделка.“

Над 40 млрд. лева е оборотът на над 25 хил. български предприятия, които използват природен газ и са засегнати от спирането на доставките от „Газпром“, сподели Павлов данни, изнесени на среща на министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова с работодателските организации в четвъртък.

„Тази неяснота относно природния газ ни тревожи силно и ние настояваме да се произнесе правителството… Няма нужда от газ на всяка цена, ако тя ще направи българската продукция неконкурентна. На нас ни трябва газ, който да е конкурентен на европейските пазари, защото нашата продукция е ориентирана там.“

Работодателските организации са поискали държавата да поеме разликата, каза Павлов, за да защитят своя бизнес и работата на своите членове.

Павлов каза, че няма намаляване на подаването на природен газ в системата, което според него е изненадващо.

„За това искаме да има яснота, прогнозируемост, за да можем да преценим.“

Според него не може да се очаква газ от континенталната част на Европа, защото България има само една връзка през Румъния, по който обаче не може да приема газ за момента, докато не заработи компресорна станция за изравняване на налягането в двете мрежи. Капацитетът на връзката е 300 млн. куб. метра, добави той.

Ако се стигне до арбитраж между България и „Газпром“, резултатът ще дойде след няколко години, напомни той.

България трябва да прецени какви са възможностите и състоянието на страната и или да пристъпи към плащане чрез превалутиране, или да каже ясно дали има договор с „Газпром“, каза Павлов и добави, че български търговци изчакват да подпишат договори за доставки с руската компания.

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/