В „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщава министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, посочват още от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор, се посочва в съобщението. Тя също така крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се казва още.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Очаква се в сряда министърът на енергетиката Александър Николов да даде изявление.

По-рано властите в Полша потвърдиха, че от сряда Русия ще спре доставките на газ за страната.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

В средата на месеца Българската газова асоциация (БГА) изпрати отворено писмо до председателите на парламентарни групи в 47-то Народно събрание, с което настоява България да приеме условията на „Газпром“ и да заплаща за природния газ в рубли, защото страната ни няма никаква друга алтернатива.

По нареждане на руския президент Владимир Путин „враждебните държави“, каквито са членовете на Европейския съюз, от 1 април трябва да плащат за природния газ в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

От думите на енергийния министър Александър Николов в края на март стана ясно, че България е платила за газа за април. В министерството има схема и за плащане в рубли, но страната ни остава на позицията на ЕС по отношение на плащанията за газ.

От БГА посочват в своята позиция, че България не е свързана с европейската газова система, няма диверсификация на входящите газови потоци и няма терминали за втечнен газ, както и има наложен мораториум за добив на природен газ. Според организацията страната ни е най-зависимата от руския природен газ страна в ЕС.

По статията работи: Елена Илиева
Източник: https://www.investor.bg/