За шефовете на няколко водещи криптокомпании регулаторите започват да стават по-положително настроени, когато става въпрос за дигитални валути

Криптосекторът може достигна повратна точка, що се отнася до регулации.

Шефовете на няколко водещи криптокомпании коментираха пред CNBC, че регулаторите започват да стават по-положително настроени, когато става въпрос за дигитални валути.

И макар страни като Китай да забраниха криптовалутите, то други държави като САЩ и Великобритания обявиха, че насочват регулациите към нововъзникващия пазар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Вятърът определено се обръща“, коментира Чанпън Жао, главен изпълнителен директор на Binance, най-голямата криптоборса в света, по време на форума Paris Blockchain Week.

Миналата година британските власти забраниха на Binance да извършва регулирана дейност в страната, а в Сингапур трябваше да бъдат ограничени услугите, след като централната банка предупреди, че фирмата може би е нарушила някои местни регулации.

В реч за откриването на форума в Париж Жао заяви, че регулаторните дискусии около криптовалутите са се превърнали от „негативни“ в „положителни“.

Но криптосветът все пак трябва да извърви дълъг път преди да получи широко приемане. А съдбата на индустрията до голяма степен зависи от подхода на различните регулаторни власти.

Правителствата се активизират

„Регулаторният пейзаж по света се раздвижва бързо“, коментира Никълъс Кери, съосновател на компанията за криптопортфейли Blockchain.com.

Миналата седмица британското правителство обяви, че ще включи стейбълкойните – които проследяват цените на утвърдени валути като американския долар например – в местните схеми за плащания.

Британският финансов министър Риши Сунак също така поиска от Кралския монетен двор да създаде незаменяем токен (NFT) – отговорът на дигиталния свят на редките колекционерски предмети на изкуството.

Според Кери Великобритания може да се окаже изненадващ играч в ситуацията.

„След Brexit те трябва да вземат политическо и стратегическо решение“, допълни той. „Дали ще построят Брюксел в Лондон или ще станат Сингапур на Запада, привличайки всички тези иновации, всички тези технологии и цялото това генериране на богатство“, посочи още Кери.

Правителствата искат да завъртят иновациите около финансовите пазари и следващото поколение интернет Web3, посочват още криптоекспертите пред CNBC. Те обаче са и предпазливи за непознатата страна на индустрията, включително прането на пари и незаконната дейност, както и ефектът от енергоемкото „копаене“ на биткойни за околната среда.

В САЩ президентът Джо Байдън наскоро подписа указ, който призовава за широка правителствена координация по отношение на дигиталните активи. Основно притеснение за западните регулатори, посочват от индустрията, е използването на дигитални активи за заобикаляне на руските санкции заради инвазията в Украйна.

„Смятам, че те започват да го приемат сериозно, но не смятам, че това ги кара да се чувстват добре“, коментира Артър Брайтман, съосновател на блокчейн протокола Tezos.

„Разбира се, ще има консервативни предубеждения“, каза още Брайтман. Въпреки това само „миниатюрна част“ от криптоплащанията са свързани с криминална дейност, добави той.

Незаконната дейност е представлявала по-малко от 0,2% от трансакциите с дигитална валута през 2021 г., показват данни на аналитичната компания Chainalysis.

Атака с чар

Франция е „много прогресивна и много приветлива към криптовалутите“, казва Жао от Binance. „Те (французите – бел. ред.) са далеч по-напреднали в разбирането си“, коментира той.

Binance пусна чар в Париж миналата седмица, като обяви създаването на Web3 и крипто стартъп програма в партньорство с бизнес инкубатора. Новината бе съобщена, докато компанията, която преди се хвалеше, че няма официална централа, е на лов за свой основен офис.

„Със сигурност нашият регионален офис за Европа ще е в Париж“, каза Жао. „Първо ще създадем редица регионални централи, преди да станат международни“, допълни той.

Binance в момента има лиценз в Бахрейн и Дубай, както и предварително одобрение за дейност в Абу Даби. В Европа надзор упражнява литовският регулатор за борба с прането на пари, като регистрация е подадена и пред шведския регулатор за финансови услуги.

САЩ изостават?

Не всички регулатори обаче са на една вълна що се отнася до бързия растеж на криптосектора, посочва Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на фирмата зад едноименната криптовалута Ripple.

Щатската Комисия по ценните книжа и борсите изпрати Ripple, Гарлингхаус и другия съосновател Крис Ларсен на съд заради обвинения, че незаконно са продали токени рипъл за над 1 млрд. долара. Според регулатора токените рипъл трябва да се считат за ценни книжа, нещо, което от Ripple оспорват.

„Когато давам съвет на предприемачи, които мислят да създадат крипто- или блокчейн компания, им казвам да не се присъединяват (към сектора – бел. ред.) в САЩ“, посочва Гарлингхаус. „Липсата на яснота и на сигурност означават, че рискувате същото дело, което Комисията по ценните книжа и борсите заведе срещу нас“, допълни той.

Ripple дори обмисля да премести централата си в чужбина, като сред потенциалните дестинации са Лондон и Сингапур.

„Ripple ще наеме повече от 300 души тази година и над половината от тях ще са извън САЩ“, каза още Гарлингхаус.

 

Източник: https://www.investor.bg/