Инфлацията в еврозоната се ускори през март до рекордни 7,4% спрямо същия месец година по-рано, а в целия Европейски съюз – до 7,8%, тъй като войната в Украйна и западните санкции спрямо Русия доведоха до силен ръст на енергийните цени към исторически върхове.

С инфлация от 10,5% България е на шеста позиция в ЕС по най-силен ръст на цените, предаде БНР. Личната инфлация скочи до близо 20%

На месечна база индексите на производствени цени (CPI) в еврозоната и в ЕС се повишиха с по 2,4% спрямо февруари. Рекорден ръст на инфлацията в Еврозоната

Потребителската инфлация на годишна база в еврозоната пък се ускори през март 2022 г. до 7,4% от 5,9% през февруари, показват окончателните данни на Eurostat. Въпреки че това представлява слаба низходяща ревизия спрямо предварителните данни за 7,5%, това е най-високата инфлация от началото на съществуването на еврозоната.

Сега инфлацията вече е с повече от три пъти по-висока, отколкото целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

В същото време инфлацията в целия Европейски съюз се повиши през март с рекордните 7,8% след повишение с 6,2% през февруари.

Основен принос за ускоряването на инфлацията в еврозоната оказват енергийните цени, като през март те сочиха с цели 44,4% спрямо година по-рано след повишение с 32% през февруари. Само в рамките на март те се повишиха с 12,2 на сто.

В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се повишиха с 2,5% спрямо февруари и с 3,4% на годишна база, докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 0,9% на месечна база и с 5% спрямо март 2021 г. (след повишение с 4,2% през февруари), а цените на услугите се понижиха с 0,4% на месечна база и нараснаха спрямо година по-рано с 2,7% (след растеж с 2,5% през февруари).

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през март с 1,2% спрямо февруари и с 2,9% на годишна база (след годишен растеж с 2,7% през февруари).

Най-висока инфлация на годишна база през март беше отчетна в Литва (повишение с цели 15,6%), следвана от Естония (с 14,8%) и Чехия (с 11,9%), докато най-ниската инфлация беше отчетена в Малта (от 4,5%), следвана от Франция (5,1%) и Португалия (5,5%). Рекордна инфлация и във Франция

Според данните на Eurostat хармонизираната потребителска инфлация в България през март нарасна с 2,1% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 10,5% от 8,4% през февруари, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано този месец. Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

По този начин инфлацията в България е шестата най-висока в рамките на ЕС, като други пет държави членки на съюза отчетоха по-силен ръст на цените през март 2022 г. от този в България (Литва, Естония, Чехия, Нидерландия и Латвия).

 

Източник: https://www.expert.bg/