Инвеститорите се отърсват от рязкото покачване на реалната доходност и укрепването на долара

Златото се оказва забележително устойчиво, печелейки почти 7% през тази година, тъй като инвеститорите се отърсват от рязкото покачване на реалната доходност и укрепването на долара, за да се съсредоточат върху политическите и икономически рискове, пише Bloomberg.

Въпреки че традиционните фактори, свързани с доходността и валутата, сочат, че златото е надценено, търсенето на този актив убежище остава силно. Това се дължи на факта, че купувачите на злато, които влагат средства в борсово търгувани фондове, възприемат песимистично способността на Федералния резерв на САЩ да намали най-високата от десетилетия инфлация, без да навреди на икономиката. За тях златото е средство за предпазване от покачващи се цени и нисък растеж.

„Златото на практика поставя под въпрос способността на Фед да повиши реалните лихвени проценти, като същевременно осигури меко приземяване на икономиката“, каза Маркъс Гарви, ръководител на отдела за стратегии за метали в Macquarie Group Ltd. „Може да се твърди, че златото е оценило много силно неуспеха на Фед.“

gold

Според Джони Тевес, анализатор в UBS Group AG, нарастващата геополитическа несигурност след нахлуването на Русия в Украйна също стимулира стратегическата диверсификация на портфейла от страна на инвеститорите, които са по-малко загрижени за по-високите реални лихвени проценти.

Глобалните икономически перспективи остават неясни, тъй като стабилното възстановяване след пандемията се смекчава от войната в Украйна и продължаващата битка на Китай с Covid-19. Всяко изостряне на конфликта, който вече натежава върху прогнозите за растежа, може допълнително да засили привлекателността на златото.

etf

Санкциите срещу Русия биха могли да предвещаят и по-далечна промяна, която да подкрепи златото. Влиятелни анализатори като Золтан Пожар от Credit Suisse Group AG прогнозират, че замразяването на около половината от валутните резерви на руската централна банка ще доведе до нова парична парадигма, в която златото ще играе по-голяма роля.

„Настоящата цена е свързана не толкова с инфлацията и нарастващата доходност, колкото с геополитическите рискове и с това, че руската централна банка се ориентира към натрупване на алтернативни източници на богатство“, казва Дейвид Чао, глобален пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион без Япония в Invesco Ltd. „Малко съм изненадан, че цената на златото не е по-висока.“

В крайна сметка черният списък на западните пазари на злато от Русия – производител № 2 в света – също може да окаже влияние.

ru gold

Все пак за много наблюдатели има признаци, че подемът на златото може скоро да приключи. Коригираната спрямо инфлацията доходност на съкровищните облигации стана положителна за пръв път от две години в сряда, а доларът се търгува близо до най-високата си стойност от юли 2020 г., което прави кюлчетата – които се оценяват в американска валута – по-скъпи за чуждестранните инвеститори.

„Смятаме, че икономиката ще остане устойчива, докато ценовият натиск показва някои ранни признаци на връх“, пише в бележка Карстен Менке, анализатор в Julius Baer Group Ltd. „Ако приемем, че няма да има влошаване на войната в Украйна, търсенето на злато от страна на търсещите убежище би трябвало да отслабне.“

Резултатите от заседанието на Фед след около две седмици ще бъдат следващото голямо изпитание за златото, тъй като политиците се стремят да укротят инфлацията. Трейдърите на паричния пазар залагат, че на срещата централната банка на САЩ ще предприеме свръхголямо увеличение на лихвените проценти, за да помогне за ограничаване на инфлацията, която се движи с най-бързи темпове от четири десетилетия насам.

Междувременно Европейската централна банка може да вдигне основните си лихвени проценти над нулата преди края на годината, освен ако икономиката на еврозоната не претърпи сериозен шок, и може дори да се наложи да приложи „рестриктивна“ политика, за да овладее нарастващите цени, заяви в четвъртък членът на Управителния съвет Пиер Вунш.

В Сингапур спот златото поевтиня с 0,3% до 1 951,87 USD за тройунция. Среброто, платината и паладият също поевтиняха.

Понастоящем златото е скъпо в сравнение с реалните лихвени проценти, но тази разлика вероятно ще намалее с течение на времето, смята Люк Люе, валутен стратег в Pictet Wealth Management. „В по-дългосрочен план забавянето на темпа на растеж и повишената инфлация ще направят нормализирането на паричната политика в САЩ особено трудно, което би трябвало да благоприятства златото“, каза той.

 

Източник: bloombergtv.bg/