Балансът между риска и възвращаемостта при биткойн се обръща заради растящите лихви

Когато лихвените проценти започнаха да се покачват нещо интересно се случи с биткойн: обемите на търговията с него намаляха значително. Сега наблюдателите на пазара преценяват какви ще бъдат последствията от по-затегнатата парична политика за цифровите активи, пише Bloomberg.

Общата 30-дневна пълзяща средна на обемите изтъргувани в биткойни в Coinbase, Bitfinex, Kraken и Bitstamp е на най-ниското си ниво от август 2021 г., според данните, събрани от Страхиня Савич във FRNT Financial. През последния месец общият дневен обем на тези места е средно малко над 1 милиард долара. Това показание възлизаше на 2,57 милиарда долара през май 2021 г. или спад от почти 60%.

Това се случи след като Федералният резерв и други централни банки ускориха борбата си срещу инфлацията, която расте по-бързо, отколкото мнозина очакваха. С нарастването на лихвите и след като цената на парите вече не се движи около нулата, цените на криптовалутите се понижиха, което накара инвеститорите да преосмислят желанията си да инвестират в този иновативен пазар.

От една страна, свиването на ликвидността оказва влияние върху обемите в крипто – и на други места – чрез намаляване на наличните средства за инвестиране, казва Ноел Ейчсън, ръководител на отдела за пазарни анализи в Genesis Global Trading. Второ, по-високите лихвени проценти правят инвестирането в активи без доходност като биткойн по-непривлекателно. И тези, които купуват монетите с помощта на ливъридж, може да усетят и друг негатив: по-високите разходи по заемите променят баланса между риска и възвращаемостта на такива сделки, което означава, че потенциалната ви възвращаемост намалява с увеличаването на разходите ви.

„Обемите намаляват поради несигурността“, каза тя. „Инвеститорите изглежда се притесняват, че нещата могат да се влошат, преди да се подобрят“.

1ва графика

Ейчсън отбелязва, че процентът на биткойн, който не се е движил повече от година, е достигнал най-високото си равнище за всички времена, като приблизително 76% от монетите се съхраняват на адреси, които се считат за неликвидни, което означава, че показват малко движение.

Това може да означава, че биткойн се използва като средство за запазване на богатството в среда на „засилваща се макроикономическа несигурност и вълнения“. Засега обаче „движенията на цените се определят от предпочитанията на макро инвеститорите, които са загрижени за глобалният растеж на лихвените проценти и икономическите перспективи“.

Данните от Glassnode показват, че интересът към биткойн е охладнял – движенията в блок веригата показват малък ръст в потребителската база на монетата и минимални потоци от ново търсене. Освен това, биткойн е заседнал в тесен диапазон на търговия, тъй като до голяма степен е доминиран от HODLers – термин, който се отнася до инвеститори, които имат смелост да запазят позициите си по време на големи пристъпи на волатилност.

Стратезите от изследователската фирма казват, че „е трудно да се намерят признаци на възстановяване или укрепване на потребителската база“. Те цитират броя на активните субекти, нещо подобно на ежедневните активни потребители – тази мярка е заседнала в същия мечи пазар, в който продължава да стои вече шест години.

Дейвид Шафрир, главен изпълнителен директор на SDM, институционално бюро за извънборсова търговия, казва, че вижда нови клиенти, които идват, но че средният обем от вече съществуващи клиенти е спаднал от 8% до 15%. Отслабването на покупателната способност на потребителите е един от факторите зад това, както и несигурността около реакцията на Фед към постоянно високата инфлация.

Това „причини значителна несигурност в целия пазар като цяло“, каза Шафрир по телефона. „Сега започваме да виждаме ефектите от това.“

Както е в случая с други видове активи, биткойн се нуждае от нови поддръжници, за да се стабилизират цените. Появата на нови фенове на криптовалутата – както институционални, така и на дребно – през последните две години съвпадна с рязко покачване на цените. Биткойнът поскъпна с повече от 300% през 2020 г. и с още 60% през 2021 г. Настроението на инвеститорите с възможности обаче се е променило – досега тази година биткойнът е загубил повече от 10% от стойността си на фона на подобен спад и в други по-рискови активи, с анализатори казват, че ще е необходим изцяло нов катализатор, за да повиши цените отново.

„Не виждаме признаци на ентусиазъм от нови инвеститори. Въпреки непрестанната реклама, повечето от тези, които са били склонни да купуват биткойн, вече са го направили“, каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers LLC. В крайна сметка биткойнът е рисков актив и ще следва траекторията на други рискови активи, каза той.

Често цитирана мярка за състоянието на биткойн е тази за корелацията му с други области на традиционния пазар, които могат да бъдат уязвени при нарастващите основни лихвени проценти. 90-дневният коефициент на корелация на монетата и кошницата от нерентабилни технологични акции сега е над 0,60, което е най-високото подобно показание в историята. (Коефициент 1 означава, че активите се движат последователно, докато минус 1 ще покаже, че се движат в противоположни посоки.)

2ра графика

Междувременно Алкеш Шах и Андрю Мос от Bank of America заявиха в бележка от 12 април, че изходящите потоци на обмен на биткойн през предходната седмица възлизат на общо 1,2 милиарда долара и са най-големите за годината. През предходната седмица инвеститорите изтеглиха 532 милиона долара. Като цяло изходящите обменни потоци през последните седмици бяха много пъти по-големи от средните изходящи потоци, наблюдавани през седмиците в началото на февруари и началото на март. Стратезите казват, че тенденциите „показват, че инвеститорите задържат позициите си“.

Въпреки това Ръсел Стар, главен изпълнителен директор и изпълнителен председател на DeFi Technologies, казва, че биткойнът е по-скоро начин за застраховане срещу инфлацията, отколкото рисков актив. Инфлацията вероятно е по-лоша, отколкото отразяват текущите показания, казва той, цитирайки често срещан рефрен в крипто общността. САЩ може да изпаднат в рецесия и това ще подтикне Фед отново да разхлаби паричната политика, каза той.

„Да, може да видите известна слабост в краткосрочен план“, каза той по телефона. Но в крайна сметка биткойн, при този сценарий, ще „може да се опита да пробие тавана от $60 000, $70 000, $80 000, $100 000“.

 

Източник: bloombergtv.bg/